Åpenhet om Slottet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Statsråd Eldrid Løwer har offentliggjort 62 hemmelige møtereferater i forbindelse med oppussingen av Slottet. Dermed får offentligheten for første gang konkret innsyn i den dramatiske maktkampen mellom kongeparet, særlig dronning Sonja, og deres rådgivere og Statsbygg på den annen side.
  • Dokumentene er forunderlig lesning. Etter som millionene ruller og Stortinget bukker og ekstrabevilger rundelig til alle overskridelsene, pålegges Statsbygg og alle involverte i prosjektet taushetsplikt. Pressen avvises av hensyn til rikets sikkerhet.
  • Vi skal ikke her beskjeftige oss med de mange luksuriøse detaljene ved oppussingen som nå er avdekket, og som viser hva som regnes for nødvendig og kvalitetsmessig forsvarlig i kongekretser i dag. Det overlater vi til fagfolk og den alminnelige forlystelse eller forargelse. For alt vi vet, lar det seg ikke gjøre å pusse opp og bygge om en nedslitt praktbygning for rundt 100 millioner kroner, slik Stortinget først bestemte.
  • Men når sluttregningen kommer til å lyde på en halv milliard eller mer, da forstår enhver at prosjektet åpenbart glapp ut av hendene på de statlige myndigheter. Nesten pinlig å måtte si det, men det er faktisk de bevilgende myndigheters ansvar å lære hvordan man sier nei, selv til en konge og en dronning.
  • Derfor er det Stortinget, og som det heter i Grunnloven: «Kongens råd», som skal lastes for eventuelle skandaler i forbindelse med oppussingen og det utidige hemmelighetskremmeriet. Kongen er beskyttet av konstitusjonen og kan verken lastes eller anklages.
  • Nettopp derfor er den historiske offentliggjøringen av møtereferatene en riktig beslutning fra statsråd Løwer, som sitter med det øverste og formelle ansvaret for overskridelsene. At kongefamilien risikerer noe av populariteten inntil videre, er en sak mellom dem og folket. Det er i Grunnloven at kongefamilien er hellig.