Åpenhetsløfte var null verdt

Den såkalte historiker-rapporten om kontakten mellom Arbeiderpartiet og de hemmelige tjenester vil aldri bli offentliggjort i sin fulle bredde. Thorbjørn Jaglands lovnad om at «alt skulle på bordet», var lite verd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Alle visste også den gang at rapporten skulle friseres og godkjennes av overvåkingspolitiet samt andre lands hemmelige tjenester, som har gradert deler av materialet.

Til sjuende og sist, men først og fremst på papiret, er det Justisdepartementet som avgjør hvorvidt gradert materiale skal avgraderes. Justisminister Aud-Inger Aure kan ikke overfor Dagbladet si noe om rapporten, siden hun ikke har sett den. Framfor alt har hun ikke sett overvåkingspolitiets anmerkninger om graderingene. Slik sett er det umulig for henne å love at denne rapporten noen gang skal offentliggjøres i sin fulle bredde.

Et problem her er forholdet til utenlanske tjenester, i første rekke CIA, som samarbeidet med ovevåkingspolitiet her hjemme og deler av Arbeiderbevegelsen i kommunistjakten etter krigen.

POT selvkritisk

Tjenestemenn i overvåkingspolitiet (POT) derimot, som i akkurat denne sammenhengen helst ikke vil bli navngitt, sier klart og utvetydig at det er et tankekors at «medtiltalt» i saken, POT, nå sitter og friserer en rapport som bare hadde en hensikt: å legge hele sannheten på bordet. Det kan knapt nok bli resultatet, og dette visste alle da rapportarbeidet ble satt i gang, formelt nedsatt av Justisdepartementet. Også Thorbjørn Jagland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer