Åpenhjertig Clinton om sex og politikk

Sexaffæren med Monica Lewinsky var et fryktelig moralsk mistak, sier ekspresident Bill Clinton til den amerikanske TV-kanalen CBS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampen mot riksrettstiltale som fulgte etter sexavsløringen, kaller Clinton en æressak i intervjuet, som er gjort i forbindelse med at han gir ut memoarene sine neste uke.

Clinton forsøker å forklare hvordan familien kom seg gjennom Lewinsky-saken. En tid hadde han et temmelig anstrengt forhold til sin kone og USAs førstedame Hillary Rodham Clinton. Sexaffæren med praktikanten i Det hvite hus truet også med å ødelegge forholdet til datteren Chelsea.

Reporteren Dan Rather har snakket med Clinton i forbindelse med memoarene'My Life' (Mitt liv), som lanseres tirsdag. Men boka dreier seg ikke bare om sex og skandaler.

Intervjuet sendes i det populære CBS-programmet «60 Minutes», og i den forbindelse er Rather intervjuet av flere amerikanske aviser om samtalene med Clinton.

Republikansk hardkjør

Republikanernes hardkjør for å drive Clinton ut av Det hvite hus, karakteriserer eks-presidenten som «maktmisbruk».

- Jeg lot meg ikke knekke og tenkte aldri på å trekke meg. I stedet valgte jeg å slå tilbake, og jeg kom gjennom kampen med æren i behold. Jeg ble ikke tilsmusset, fordi hele saken bar preg av ulovlighet, sier Clinton i intervjuet.

Eks-presidentens tone er til tider både trist og selvbebreidende. - Jeg gjorde noe som ikke under noen omstendighet kan forsvares. Det kan være mange høytflygende eller innfløkte psykologiske forklaringer, men det er ingen unnskyldning, sa Clinton.

Clinton er heller ikke nådig mot spesialetterforsker Kenneth Starr, som gransket lever og nyrer for å finne belegg for at Clinton hadde løyet om sitt seksuelle forhold til Lewinsky.

- Presidenten sier rett ut at Starr opptrådte umoralsk om ikke ulovlig. Spesialetterforskeren truet Clintons forsvarere med fengsel fordi de nektet å «lyve», men tok med silkehansker på andre som hadde fortjent straff, sier Rather.

En brydd Clinton

Rather sier at Clinton ble sint når navnet Kenneth Starr kom opp. - Ja, han ble svært sint, sier den erfarne nyhetsjournalisten

Ifølge Rather likte Clinton dårlig å snakke om Lewinsky og hvordan affæren hadde påvirket forholdet til Hillary. Men Clinton svarte på alle spørsmål.

Hvordan kom så Clinton gjennom problemene og reddet ekteskapet?

- Vi tok en dag ad gangen, en hel dag i løpet av en uke, og denne prosessen pågikk i ett år, kanskje litt lenger. Dessuten gikk vi til familierådgivning, sier Clinton.

Hillary legger i sin egen bok fra i fjor ikke fingrene imellom.

- Jeg gråt da min ektemann fortalte sannheten, og jeg kunne vridd halsen om på Bill, er Hillarys beskrivelse.

Politiske triumfer

- Det var en stor dag for meg sommeren 1999, da krigen i Kosovo var vunnet og jeg visste at Milosevics tid som leder på Balkan var over, sier Clinton i intervjuet.

- Men jeg hadde også andre fine dager, fortsetter han.

Han regner de 22 millioner arbeidsplasser som ble skapt som sin aller største politiske bedrift. - Tallet er stort, og viser hvor mange mennesker som fikk det bedre under mine åtte år i Det hvite hus, oppsummerer Clinton.

Ekspresidenten som nå skal stille opp for John Kerry i kampen om å bli kvitt president George W. Bush, støtter Irak-politikken til Bush. - Det vil nok overraske mange, sier Dan Rather.

Men Clinton imøtegår kritikere som mener han ikke gjorde nok for å bekjempe terrorismen og kunne tatt Osama bin Laden.

- Som svar på anklagene om at han kunne fått Sudan til å utlevere bin Laden svarte Clinton helt klart: «Helt og holdent usant».

Rather sier Clinton viser stor åpenhet - både i boken og under intervjuene til søndagens timelange program. Rather mener det er bemerkelsesverdig å fremstå så balansert og selvkritisk som Clinton gjør.

(NTB)

ANGRENDE SYNDER: - Det var en tabbe, sier Clinton om affæren med Monica Lewinsky.
HADDE SEX MED CLINTON I DET OVALE KONTOR: Til slutt måtte Clinton fortelle sannheten om hva som hadde skjedd mellom ham og den unge praktikanten Monica.
TRUET FORHOLDET: Lewinsky-affæren var i ferd med å ødelegge forholdet til kona Hillary. Det gikk også utover foholdet til datteren Chelsea (t.h.)