Åpenhjertig Sonja snakker ut

Dronning Sonja røper at hun til tider har angret på at hun ble dronning. I det åpenhjertige intervjuet forteller hun også hvor viktig det er å snakke sammen - og at barneparker er for trygge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det kom fram under det siste programmet om kongelige førstedamer på NRK i kveld.

- Det er viktig at barn får prøve seg. Barneparkene er så beskyttet at ungene ikke får prøvd sin egen styrke. Mine barn har falt og slått seg og fått skrubbsår. Men det gjorde jeg også da jeg var liten, forteller dronningen.

- Vi har oppdratt barna våre til å være selvstendig tenkende mennesker. Når du er et voksent menneske må du ta egne avgjørelser, og stå for dine handlinger.

Var klumsete

Kronprins Haakon fortalte hvordan han opplevde friheten som liten.

- Jeg ble oppdratt med at jeg skulle boltre meg fritt. Det var kjempefint. Jeg falt over sykkelstyret flere ganger. Jeg var ikke kjempetøff, heller litt klumsete.

I intervjuet fortalte dronningen også hvor opptatt hun er av at familien snakker skikkelig sammen.

- Det er viktig å kunne snakke sammen. Jeg har lagt vekt på å kunne spørre «hvorfor gråter du», «hva er skjedd» og liknende. Da Märtha var 17 år, dro hele familien på hytta for å diskutere framtiden hennes. Vi snakket sammen en hel helg.

Prinsesse Märtha husker hytteturen godt.

- Jeg hadde bestemt meg for at jeg bare skulle ri. Vi snakket sammen om karrierevalg. Det endte med at jeg begynte å studere fysioterapi, og det var et godt valg, sier Märtha.

Evighetsøyeblikk

Også Mette-Marit har latt seg begeistre av dronningens argumentasjonsteknikk.

- Hun er fantastisk til å diskutere, sier kronprinsessen.

- Har du noen gang angret på at du ble dronning, spurte intervjuer Anne Grosvold.

- Det er vel tider det har skjedd, svarte dronningen med et smil.

Hun fortalte også hvor fascinert hun var av kronprinsbryllupet tidligere i år.

- Det gikk fantastisk bra. Det kunne ikke gått bedre. Opplevelsen i kirka var skjønn. Det ble et evighetsøyeblikk, og Mari Boine var ubeskrivelig.

Stolt statskanal

NRK er stolte av å ha laget pro gramserien. De sier at tv-seerne aldri har fått komme dronning Sonja så nær inn på livet.

- Det mener jeg vi trygt kan slå fast. Seerne får et sterkt og bevegende møte med en enestående åpen, sjenerøs, engasjert og humoristisk dronning, og blir kjent med mange ukjente sider ved henne. Vi får være med henne på ulike fritidsaktiviteter, fra glassblåsing og kunstutstilling til joggetur i skogen. Dessuten har vi som det første tv-teamet noen gang fått bli med til kongefamiliens landsted på Mågerø, sier programansvarlig Anne Diesen.

<B>FOTOGLAD:</B> Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn stilte til offisiell fotografering før familiemiddagen på Slottet. Stemningen var på topp, kong Harald og dronning Sonja gledet seg tydelig over forlovelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer