Donald Trump

Åpenlyst opprør: - Den største taperen

Kravet om å bryte med eks-president Donald Trump vokser innad i det republikanske partiet og i konservative medier. Selv varsler han en stor kunngjøring neste uke.

PRESSET: USAs tidligere president, Donald Trump, er under stort press etter det skuffende mellomvalget for republikanerne. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
PRESSET: USAs tidligere president, Donald Trump, er under stort press etter det skuffende mellomvalget for republikanerne. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Mellomvalget ble en fiasko for republikanerne. Med høy inflasjon og en upopulær, demokratisk president, Joe Biden, regnet Trump og republikanerne med å gjøre et brakvalg. Slik gikk det ikke.

Mer enn to dager etter at valget er over, er det ennå ikke klart om partiet klarer å vinne kontrollen i et eller to av kamrene i Kongressen. Og kandidatene som var tett knyttet opp til Trump, ser ut til å gjøre det spesielt dårlig. Dermed retter mange pekefingeren mot Trump og utpeker ham til syndebukk.

Foreløpig ser Trump likevel ut til å fortsette planene om å komme med en stor kunngjøring fra hjemmet sitt Mar-a-Lago i Florida førstkommende tirsdag. Natt til fredag norsk tid sendte han ut invitasjon til pressekonferansen til tross for at mange av rådgiverne hans skal ha forsøkt å få ham til å utsette dette.

FORNØYD: USAs tidligere president Donald Trump var tilsynelatende fornøyd med de foreløpige resultatene i årets mellomvalg, da han holdt en tale på sin egen resort Mar-a-Lago tirsdag kveld. Vis mer

Kunngjøringen innebærer sannsynligvis at han vil varsle at han stiller som presidentkandidat igjen i 2024.

- Annen retning

Samtidig er det et voksende opprør innad i det republikanske partiet og i konservative medier. Stadig flere mener det er på tide å bryte med Trump.

- Jeg mener at hver gang du er fokusert på framtida, så kan du ikke gå til fortida, sier den nyvalgte republikanske kongressrepresentanten, Mark Lawler fra New York, til CNN.

Han overrasket stort med å vinne setet fra demokraten Sean Patrick Maloney, som leder valgkamporganisasjonen til demokratene.

- Jeg synes det å bevege seg i en annen retning framover er en god ting, ikke en dårlig ting. Men til syvende og sist vil velgerne bestemme, sier Lawler.

Flere svært profilerte Trump-kandidater tapte i valget tirsdag.

Dette omfatter blant annet TV-legen Mehmet Oz, og Doug Mastriano, som kjempet for å bli henholdsvis senator og guvernør i Pennsylvania. De Trump-støttede senatskandidatene, Blake Masters i Arizona og Adam Laxalt i Nevada, står i fare for å tape. I senatsvalget i Georgia er det allerede klart at det blir en ny valgrunde 6. desember mellom Trumps kandidat, Herschel Walker og den sittende demokraten, Raphael Warnock.

Det er allerede klart at Walker fikk langt færre stemmer enn den mer moderate republikanske guvernøren Brian Kemp, som vant gjenvalg.

Utfordrer

I Representantenes hus er situasjonen fortsatt usikker. Flere kandidater Trump støttet, har tapt, og det er mulig at republikanerne bare vil vinne et knapt flertall. Det er også en liten mulighet for at demokratene beholder kontrollen over kammeret.

Mens Trump får skylda for valgfiaskoen, gjorde den republikanske guvernøren Ron DeSantis et svært godt valg i Florida. Han løftes nå opp som en mulig ny presidentkandidat.

Den tidligere republikanske speakeren og presidentkandidaten New Gingrich har vært en nær alliert av Donald Trump de siste åra. Han mener valget ikke endte med en en rød bølge republikanerne de drømte om. I stedet ble det «et rødt drypp».

- Det var valg vi trodde vi skulle vinne, som vi ikke vant. Og det var folk vi ikke trodde ville tape, som tapte. Jeg tror at dette er en viktig tid for republikanerne å revurdere og se på ting, akkurat som det er for republikanerne, sier Gingrich til Fox Business News.

TRUMP-RANSAKELSEN: Statsadvokaten i West Palm Beach forteller til Dagbladet at han tror at tidligere president Donald Trump vil bli tiltalt. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Superstjerne

Han mener DeSantis nå er på offensiven.

- Ron DeSantis fikk en enorm boost, og det er mer sannsynlig at han stiller som presidentkandidat nå. President Trump må se på noe av dette og tenke på det for han jobbet veldig hardt. Men DeSantis er trolig den største vinneren. Det betyr at han vil bli et ledende alternativ og superstjerne for alle som ikke ønsker Trump, sier Gingrich.

Pat Toomey er den avtroppende republikanske senatoren i Pennsylvania. Setet hans ble nå vunnet av demokraten John Fetterman, og Toomey skylder på Trump.

- I går kveld var en fryktelig natt over hele landet for Donald Trump, og en glimrende kveld for guvernør DeSantis. Jo mer MAGA (Trumps slagord: Make America Great Again journ.anm.) en kandidat var, jo mer ser de ut til å underprestere, selv i sine egne delstater, sier Toomey til Philadelphia Inquirer.

Heller ikke den tidligere republikansk speakeren Paul Ryan er nådig.

- Jeg mener Trump trekker oss ned. Jeg mener Donald Trump gir oss problemer politisk. Vi tapte Representantenes hus, Senatet og Det hvite hus på to år mens Trump var på valg eller satt som president. Jeg tror vi har en Trump-bakrus, sier Ryan til ABC News.

Også konservative medier angriper nå Trump. Tabloidavisa New York Post, som er eid av mediemogulen Rupert Murdoch, har hatt to forsider hvor de angriper eks-presidenten, mens de hyller DeSantis som partiet framtid.

Wall Street Journal, som også er eid av Murdoch, skriver en brutal leder om Trump og beskriver ham som «den største taperen».

Selv noen av de Trump-vennlige profilene til Fox News er nå kritiske til eks-presidenten.

«Den største vinneren i mellomvalget var uten tvil Floridas guvernør Ron DeSantis, som sto for et valgskred som tar pusten fra en. Og den største taperen? Donald Trump», skriver Fox-spaltist Liz Peek.

- Vekk fra Trump

Mange spør seg om dette nå er starten på slutten for Trump som ledende skikkelse i det republikanske partiet. Noe liknende skjedde også etter at Trump oppildnet en mobb av tilhengere til å storme Kongressen 6. januar 2021 i et forsøk på å omgjøre valgresultatet. Den gangen valgte republikanerne å vende seg tilbake til Trump.

- Det er en økende apetitt for å bevege seg vekk fra Trump, men som Frank Sinatra sang: «I heard that song before». Hva republikanerne i D.C. ønsker, og hva de faktisk gjør er to forskjellige ting. Og de vil følge nøye med på hvor velgerne og medlemmene befinner seg, sier den tidligere kommunikasjonsdirektøren for den republikanske nasjonalkomiteen, Doug Heye, til Huffpost.

Planlegger kunngjøring

Selv ser ikke Trump ut til å planlegge å trekke seg tilbake til tross for kritikken. Natt til fredag norsk tid sendte han ut flere rasende pressemeldinger mot Ron DeSantis, Paul Ryan og Murdoch-mediene.

Her hevder Trump at situasjonen nå er lik den var i 2015 og 2016 før han ble valgt til president for første gang. Han beskriver hvordan han den gangen følte seg motarbeidet av alt og alle, men klarte å vinne til slutt. Nå tror han det samme vil skje igjen.

- De vil fortsette å komme etter oss, MAGA, men til syvende og sist vil vi vinne, skriver Trump.

Og han har nå invitert til pressekonferanse i Mar-a-Lago tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer