Åpent AP-opprør mot Jagland

I går kveld måtte Ap-nestleder Jens Stoltenberg bare konstatere at det er opprørsstemning i Oslo Ap. En rekke medlemmer i Oslo Ap's representantskap krevde at både Thorbjørn Jagland og Oslo Ap's leder Britt Hildeng må gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nei, jeg går ikke utenom

Thorbjørn Jagland avviser at han går utenom Ap's hovedutfordring, en fornyelse av partiets politiske innhold, ved nå å gå bredt ut og sette søkelyset på prosessene og det politiske systemet

- Nei, jeg går ikke utenom partiets hovedproblem. Jeg skjønner ikke hvordan det kan forstås slik når jeg tar til orde for store reformer i vårt velferdssystem bl.a. ved at ordningene må rettes mer inn mot det enkelte menneske, og når jeg peker på at det er nødvendig med store endringer i forholdet mellom stat og kommune. Hvis man skal reformere Norge, må man først reformere Ap og det politiske systemet, sier Thorbjørn Jagland.

- Årsakene til at de nødvendige beslutningene ikke blir tatt, er at systemet ikke fungerer. Og man må ha økt deltakelse i partiene for å få fram nytenkning og reformer. Klarer man å engasjere bredere, vil nødvendige reformer komme fort, sier han.

Det er ti år siden jeg satte i gang moderniseringen av Ap. Men nå er det tid for å ta flere og nye skritt, sier Jagland.

Selv om Jens Stoltenberg i sin innledning advarte mot nettopp en slik debatt, gikk den ene etter den andre på talerstolen og snakket partiledelsen midt imot.

Frustrasjonen og sinnet over å ha levert det dårligste valgresultatet siden 1925 preget samtlige tilstedeværende. Selv om flere mente at lederdebatten burde utstå og at partiet hadde den best tenkelige av alle ledere, var alle svært misfornøyde med partiets valgkampstrategi og valgkampsaker. Og selvkritikken var både velrettet og sviende.

Tendens

Men svært mange nøyde seg ikke med selvkritikk. Mer enn en tredjedel av den fullsatte sal B i Folkets Hus ønsket så visst ikke å kvele lederdebatten i partiet.

- Når Britt Hildeng og Thorbjørn Jagland sier at de tar ansvar for det dårlige valgresultatet, forventer velgerne at de stiller sine plasser til disposisjon. Vi må tørre å si det folk mener, sa Knut Roger Andersen fra Grorud partilag. Andersen har i mange år vært en sentral person i Oslo Ap, og han snakket på vegne av en stor delegasjon fra Groruddalen Ap.

Også Frode Jacobsen fra Bøler, en mann med mange års fartstid som politisk rådgiver for partiet, advarte mot å legge lokk på lederdebatten.

- Ap's største problem er Thorbjørn Jagland. Venter vi med lederdebatten til neste landsmøte, kan det være for seint, sa Jacobsen, og nevnte Jaglands ulykksalige 36,9-strategi som en av de viktigste faktorene for Ap's elendige valgstrategi.

- Hvor langt ned skal Ap gå før ledelsen finner det naturlig å åpne for en ledelsesdiskusjon. Politikere kan ikke være fritatt for en lederdebatt, sa en annen.

Vilje til makt

Tidligere byrådsleder Rune Gerhardsen slo fast at saken dreier seg om følgende:

- Er vi ikke på banen, er vi ingen steder. Vi må oppheve 36,9-strategien. Den strategien og resultatene av den er blitt et symbol på maktvegringen i partiet. Spørsmålet er om det er Jagland som skal ta ansvaret for det. Jeg må si jeg ble i godt humør av å høre Jens Stoltenberg i kveld, sa Gerhardsen fra talerstolen, som en dårlig skjult tillitserklæring til Ap-nestlederen. Han høstet sterk applaus.

Gro Balas, tidligere byråd i Oslo og gift med tidligere utenriksminister Bjørn Tore Godal, slo også fast at verken Hildeng eller Jagland var hevet over persondebatt. Hun karakteriserte Jaglands 36,9-strategi ved valget i 1997 som en forsnakkelse med katastrofale konsekvenser.

- Resultatet er at Ap er blitt et utydelig og maktvegrende parti som mangler både glede og entusiasme.

Også avtroppende bypolitiker Signe Horn, tidligere stortingsrepresentant Anders Hornslien og tidligere heldagspolitiker i Oslo, Tove Heggen Larsen, sto fram med kritikk av valgkampstrategien. De ønsket heller ikke å legge lokk på lederdebatten i partiet.

Selvkritikk

Den eneste i salen som sto fram og virkelig tok personlig selvkritikk for valgkampen og det elendige valgresultatet, var Ap's byrådslederkandidat Ann Marit Sæbønes. I et følelsesladd innlegg tok hun for seg både strategiske feil og dårlig markedsføring av politikk. Verken partisekretær Trond Jensrud eller ordførerkandidat Åse Kleveland var i samme grad villige til å ta på seg et personlig ansvar for Oslo-partiets elendige resultat.

For Ap-nestleder Jens Stoltenberg ble kvelden en advarsel om det partiledelsen har i vente.

Den lederdebatten som Thorbjørn Jagland greide å kvele under Ap's landsstyremøte på Gardermoen i forrige uke, lar seg ikke stanse. For Stoltenberg bar imidlertid rabaldermøtet i Oslo Ap's representantskap i går kveld bud om at han har en sterk posisjon i Oslo Ap.