Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpent brev fordømmer norsk Syria-film

Er undertegnet av journalister fra hele verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et åpent brev fordømmer journalistorganisasjonen Bellingcat den norskproduserte kortfilmen «Syrian Hero Boy». Filmen skal vise en syrisk gutt som redder ei jente midt i kuleregnet, men de norske filmmakerne avslørte før helga at den er et falsum.

«Det er hensynsløst og uansvarlig å utgi en fiksjonsfilm for å være ekte bilder, og i så måte undergrave den svært virkelige lidelsen Syrias barn gjennomgår, og det svært kritiske arbeidet som utføres av profesjonelle og borgerjournalister inne i Syria», skriver organisasjonen.

- Liten forståelse «Den (filmen) beviser at filmmakerne, og de som har finansiert den, har liten forståelse for konfliktens komplekse natur og ingen omtanke for risikoen folk tar for å dokumentere den pågående volden og konflikten», står det videre i brevet, stilet til regissør Lars Klevberg, Norsk filminstitutt og Norsk kulturråd.

Brevet er hittil undertegnet av journalister og mediefolk fra hele verden - bl.a. fra britiske BBC og amerikanske NPR. I tillegg har norske reportere som Pål Refsdal og Eskil Engdal (Dagens Næringsliv) signert.

I en e-post til Dagbladet skriver produsent Petter Løkke, på vegne av filmmakerne, at de tar selvkritikk, og at det «er tydelig at det er blitt gjort feil på veien fra vår side».

«På tross av vår humane intensjon og gode hensikt vil vi beklage utfallet denne filmen har fått», skriver Løkke.

«Våre humane og kunstneriske intensjoner står vi ved, men filmen skulle aldri vært lansert og håndtert på denne måten», understreker han.

• Les hele e-posten fra filmmakerne i egen faktaboks.

8 millioner klikk «Syrian Hero Boy» ble publisert på Youtube for ei uke siden, og ble spredt viralt på nettet. Medier verden over publiserte videoen - også Dagbladet, med et forbehold om at den kunne være falsk.

Etter fire dager kunngjorde det norske filmteamet - med regissør Lars Klevberg i spissen - at filmen er spilt inn på Malta, med maltesiske og syriske skuespillere. Formålet med filmen er å sette fokus på barns situasjon i krig, skrev de.

Reaksjonene har imidlertid vært svært sterke. Fred Abrahams, barnerettsrådgiver i den internasjonale organisasjonen Human Rights Watch, skriver at han er «frastøtt» av filmen. Årsaken er at den undergraver troverdigheten til det omfattende materialet av borgerjounalistikk som kommer fra Syria.

«Ved å publisere en falsk video har Klevberg gjort det lettere for krigsforbrytere å avvise troverdige bilder av overgrep», skriver han.

Filmskaperne har nå fjernet videoen fra Youtube. Den er til sammen blitt klikket 8 millioner ganger, ifølge BBC.

Klevberg og produsent John Einar Hagen uttalte i går til det franske nyhetsbyrået AFP at de beklager det dersom det skulle vise seg at filmen får negative konsekvenser - men holdt fast ved at intensjonen var å sette fokus på barn i krig.

Offentlige penger «Syrian Hero Boy» har fått betydelig offentlig pengestøtte, bl.a. 280 000 kroner fra Norsk filminstitutt, ifølge NRK. Instituttets direktør Simon Guldvog sier til statskanalen at han forstår kritikken, og synes det tok for lang tid før det ble avslørt at filmen er falsk. Han varsler en intern gjennomgang av rutinene.

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær for Pressens Faglige Utvalg, mener videoen er uetisk.

- Det siste vi trenger, er en dramatisert versjon av noe som kunne skjedd, og kanskje også skjer. Neste gang vi ser noe som likner, vil vi tenke at kanskje er dette også konstruert, sier hun til Aftenposten.

TV 2s mangeårige utenriksreporter Pål T. Jørgensen minner om at det fins ekte borgerjournalister som risikerer livet for å dokumentere Syria-konflikten. Han kaller filmskaperne «tullinger».

Også på nettet raser diskusjonen, og filmen tillegges nå alle tenkelige baktanker - f.eks. at den er laget på initiativ fra Nato, for å rettferdiggjøre en bakkeinvasjon av Syria.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling