ÅPEN DØR: Døra står åpen for alle som ønsker å ta en nærmere kikk på det sårbare kommunikasjonsutstyret til Jernbaneverket på Upsete. Foto: Bjørn Vike
ÅPEN DØR: Døra står åpen for alle som ønsker å ta en nærmere kikk på det sårbare kommunikasjonsutstyret til Jernbaneverket på Upsete. Foto: Bjørn VikeVis mer

Åpent inn til kritisk nødsamband for Bergensbanen

I Jernbaneverkets bygg ved Upsete holdeplass på Bergensbanen har døra inn til det sårbare nødsambandet stått åpent i flere måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Det skal ikke se slik ut, sier kommunikasjonssjef Inge Hjertaas i Jernbaneverket til Dagbladet etter at han fikk se en rekke bilder som viser at døra inn til det sårbare sambandsutstyret står åpent.

Byggmester Bjørn Vike var på Upsete sist fredag på befaring av en støl som han skal restaurere. Da ble han gjort oppmerksom på den åpne døra inn til Jernbaneverkets kommunikasjonsutstyr.

- Åpent i flere måneder - En lokal grunneier fortalte meg at døra inn til alt dette utstyret stod åpen i fjor sommer, og jeg forstår det slik at den har stått åpen sammenhengende i flere måneder i vinter. Da vi kom der stod døra på vid gap. Vi mente det var merkelig fordi det åpenbart er sårbart utstyr som er plassert i lokalet innenfor venterommet og et lite lagerrom.

FOTOGRAFERTE: Byggmester Bjørn Vike fotograferte det sårbare kommunikasjonsutstyret sist fredag. Foto: Privat
FOTOGRAFERTE: Byggmester Bjørn Vike fotograferte det sårbare kommunikasjonsutstyret sist fredag. Foto: Privat Vis mer

- Her har det vært åpent for barn, fulle folk og andre som kunne ha interesse av å rive ut noen ledninger. Det er ikke mye å foreta seg på en ubemannet holdeplass. Jeg kan tenke meg at det er mange som har kikket på dette utstyret, sier Bjørn Vike.

Han valgte å fotografere den åpne døra og alt utstyret som ligger åpent innenfor veggene.

ÅPENT FOR ALLE: Innenfor venterommet på Upsete stasjon har døra stått åpen inn til nødsambandet for Bergensbanen. Foto: Bjørn Vike
ÅPENT FOR ALLE: Innenfor venterommet på Upsete stasjon har døra stått åpen inn til nødsambandet for Bergensbanen. Foto: Bjørn Vike Vis mer

Upsete stasjon er en holdeplass på Bergensbanen og ligger 850 meter over havet i Aurland kommune i Sogn og Fjordane. Den befinner seg mellom Vieren og Myrdal.

- Tog må stanses - I dette rommet befinner det seg kommunikasjonsutstyr for vårt eget nødsamband. Utstyret er viktig for å kunne drive jernbanen. Hvis vi får utfall av vårt eget nødsamband, må all togtrafikk stanses på den aktuelle strekningen. Lokaltog kan gå på andre strekninger, men ingen tog kan gå der vi ikke har nødsamband. Det er vanskelig å si hvor lang strekning som ville ha blitt berørt om vi fikk utfall av nødsambandet på Upsete, sier kommunikasjonssjef Inge Hjertaas.

Jernbaneverket sender folk opp til Upsete onsdag for å kontrollere døra som står åpen og for å få sikret rommet med kommunikasjonsutstyr.

MYE UTSTYR: I rommet innenfor venterommet er det mye forskjellig utstyr. Foto: Bjørn Vike
MYE UTSTYR: I rommet innenfor venterommet er det mye forskjellig utstyr. Foto: Bjørn Vike Vis mer

- Vi skal gjøre undersøkelser rundt dette og vil forsøke å gi mer informasjon om denne feilen etter at vi har hatt folk på stedet onsdag, sier Inge Hjertaas.

KABLER: Kabler er festet til flere forskjellige apparater. Foto: Bjørn Vike
KABLER: Kabler er festet til flere forskjellige apparater. Foto: Bjørn Vike Vis mer