Åpent opprør mot Tony Blair

Statsminister Tony Blair fikk i går kveld en sviende ørefik av sine egne partimedlemmer da Underhuset debatterte Irak-krisa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Over 120 av hans partimedlemmer, nesten en tredjedel, stemte for et forslag som fastslo at «det ennå ikke er gitt gode nok grunner for å gå til krig mot Irak». Men nesten verre for Blair var at regjeringens forslag som ba om generell støtte til regjeringens håndtering av saken, også fikk massiv motstand: Mellom 70 og 80 av Labours parlamentsmedlemmer stemte nei, og rundt 30 avsto fra å stemme, til tross for at de av partiledelsen var instruert til å stemme for.

Det blir betegnet som et regulært opprør, og det gir liten trøst at regjeringen med nesten full støtte fra De konservative fikk et klart flertall.

For både debatten og avstemningene viste at Labour er dypt splittet, og at mistroen til både Tony Blair og president George W. Bush går dypt. Det er også klart at Blair etter dette er helt avhengig av en ny FN-resolusjon som gir klarsignal til krig mot Saddam Hussein.