Åpent pyramideselskap bak lukkede dører

World Games Inc skiftet navn til Aspiritus og lederne i det nye selskapet har lovet å operere i full åpenhet. Likevel er både nettsider og møter lukket for de aller fleste som ikke har tegnet seg som medlem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Aspiritus har ingenting å skjule. Slik åpnet Kristin Røhne fra Elverum det lukkede vervemøtet i det tidligere pyramideselskapet WGI, i Vikingeskipet på Hamar i går kveld.

Hovedtaler Tor Einar Olaisen ankom samtidig med solide muskelmenn ved sin side. Når de knapt 200 fremmøtte hadde identifisert seg, og sluppet inn, ble ståldørene inn til Johann Olav Koss auditoriet stengt. Dørvaktene hindret effektivt journalister fra TV, NRK, TVNorge, Dagbladet med flere å komme inn.

Dagbladet har likevel fått detaljert informasjon om det som foregikk på vervemøtet. Bak lukkede dører fortsatte Kristin Røhne;

- Er det noen pressefolk her? Det var merkelig. Grunnen er ikke at Aspiritus er mediasky eller har noe som helst å skjule. Pressen har dessverre utestengt seg selv.

Hun antydet at den kritiske presseomtalen av pyramideselskapet WGI, som nylig skiftet navn til Aspiritus kunne skyldes at pressen og \'noen andre\' har et gjensidig avhengighetsforhold. På tidligere WGI møter har det vært hevdet fra scenen at de kritiske spørsmålene fra norsk presse mot WGI/Aspiritus skyldes en konspirasjon mellom norske mediebedrifter og Norsk Tipping.

Kristin Røhne fortsatte med å trekke fram \'Vær Varsom Plakaten\'. Pressens egne etiske regler, som hun mente var tynn og nedstøvet. Særlig bekymret var hun for det hun mente var mediehets mot WGI verdensleder Mads Østvang, som er tidligere politimann. Hun trakk deretter paralleller mellom Østvang og Tore Tønne.

Hun tok videre fram noen få eksempel på feil hun mente norske presse hadde gjort i forbindelse med WGI. - At Greg Kennedy har sagt at han vil gi bort halvparten av milliardene sine til lidende barn før han dør er ikke nevnt med et ord, sier Kristin Røhne. Hun avsluttet sin tale med å spørre om noen i salen virkelig trodde at de kunne ha blitt lurt, uten at Økokrim grep inn.

Brått nedlagt

KOM MED VAKTER:  Verdensleder Olaisen dro i en mørk BMW fra møtet sent i går kveld. Foto: Torbjørn Grønning
KOM MED VAKTER: Verdensleder Olaisen dro i en mørk BMW fra møtet sent i går kveld. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

WGI ble nylig brått nedlagt, og bakmennene i nye Aspiritus gjorde medlemmenes midler om til \'tvangskjøpte\' aksjer. Dette har vakt sterke reaksjoner, og mange WGI-medlemmer har sagt takk for seg.

- Skiftet over til Aspiritus har vært meget problematisk. Jeg kan finne tonnevis av argumenter for å betegne meg selv som lurt. Nå snakker jeg om meg og kun meg. Jeg kan finne tonnevis av argumenter for at jeg ikke kan stole på noen ting lenger. Jeg kan finne tonnevis av argumenter for at det ikke er smart å gå videre. Alt dette her finnes det masse i og for seg fornuftige argumenter for. Jeg vil likevel lande tilbake på at det var en grunn til at vi en gang begynte, og jeg heller personlig til at alt har en naturlig forklaring. Det sa Kim Ulriksen tidligere sentral WGI-medlem i Hedmark.

Han går videre under det nye navnet, og ga i sin tale media og bedrevitere i norsk finansmiljø skylden for problemer i pyramidesystemet WGI.

Ulriksen viste i sin tale til flere medlemmer som var havnet i alvorlige økonomiske problemer grunnet kollapsen i WGI. Likevel mente han noen av de ville fortsette videre fordi Aspiritus etter hans mening ville gi økonomisk frihet.

- Vi er garantert marked over hele verden, til og med i muslimske land. Vi er misjonærer, sier Kim Ulriksen.

Rasende telefoner

Tor Einar Olaisen var siste taler på vervemøtet i Vikingeskipet torsdags kveld.

- Jeg er en av verdenslederne som der vet. Det er en veldig spennende rolle, og til tider en veldig ubehagelig rolle. For vi er ikke noe annet enn vanlige medlemmer vi heller som dere vet. Vi synes det er viktig å holde dere informert på godt og vondt, fortalte Olaisen.

Han innrømmet å ha fått en del rasende telefoner etter at WGI forsvant fra nettet. Han var imidlertid klar på møtet at han var i samme situasjon som de øvrige medlemmene. Han kommenterte ikke at verdensledere skal ha fått betydelige pengeoverføringer mens andre medlemmers større betalinger har vært utsatt i opptil 8 måneder.

Han hevdet at han og de øvrige norske verdenslederne hadde brukt revisjonsfirmaet Price Waterhouse Coopers for å sjekke ut den nye lederen, Jost V. Steinbruchel, men la ikke fram dokumentasjon på dette.

Olaisen bekrefter at Greg Kennedy fortsatt har en betydelig eierandel.

- Vi har fått beskjed om at Jost skal bli hovedaksjonær, mens vi og Greg Kennedy skal selge oss ut, hevdet Olaisen. Han gjorde det klart at Jost ville ha positive kurver, derfor var det nødvendig å slette gjelden. Olaisen viste til at flere medlemmer mente det ville være vanskelig å få solgt aksjene sine, for så å få ut penger.

Han antydet sterkt at Jost V. Steinbruchel ville kjøpe ut aksjene fra både medlemmer og Greg Kennedy for så å sende selskapet på børs. Dette er det eneste logiske resonnement, mente Olaisen. Han slo også fast at Aspiritus var fullt lovlig i USA, uten å begrunne og dokumentere dette nærmere. Når han får spørsmål fra salen forsøker Olaisen først å avvise de.

- Kan jeg få stille spørsmål, spør et medlem.

- Helst ikke i denne settingen her, svarer Olaisen, han gir likevel to svar og viser til nettsiden til selskapet. Den siste halvtimen av møtet er en ren rekrutteringsskole. Når foreleseren begynte å komme inn på at 11 beins oppstartssystemer var \'the secret to success\' i kalde markeder begynte vel flere å falle av seint på kvelden.

Det ble lagt stor vekt på hvor mye en kunne tjene på å få inn folk under seg i det som selskapet selv hevder de ikke er et pyramideselskap.

- Æ har så løsst tell å blås hauet av alle som tror dette er tull. Dette er slett ikke tull, det e ramme alvor, sa Kim Ulriksen.

FOLKSOMT PÅ HAMAR: I går var det medlemsmøte i WGI, for å lokke alle som har tjent og tapt videre til et nytt selskap.
PÅ GLØTT:</B> Verdensleder Tor Einar Olaisen var torsdag på møte bak lukkede dører i en sal på Vikingeskipet i Hamar. Hensikten var å verve gamle WGI medlemmer inn i wgi-arvtageren Aspiritus.