Aper etter Bush

SEDGEFIELD: Den britiske statsministeren Tony Blair likner mer og mer på USAs president George W. Bush. I går tok han et nytt langt skritt mot å erklære Irak krig, samtidig som han nøye holdt seg til resepten Bush har foreskrevet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den går ut på at USA har rett, og at Saddam Hussein er djevelen selv og må og skal stoppes.

Foran noen titalls utplukkede journalister fra hele verden - deriblant fra Dagbladet - tok Blair et oppgjør med tvilerne og fyrte av første trinn i en tretrinnsrakett. Fram til Labours landsmøte i slutten av september skal Storbritannias befolkning og de mange skeptikerne i eget parti overbevises om at krig er uunngåelig dersom ikke Saddam gjør politisk helomvending. For nå er det ikke lenger nok å godta FN-resolusjoner og ta imot FNs våpeninspektører:

- Saddam må vise umiddelbar aktiv og positiv vilje til å følge opp, sa Blair. Uten å ville utdype hva han la i det.

Ingen blind lojalitet

- Jeg vil aldri støtte USA i blind lojalitet. Jeg vil aldri gjøre noe jeg ikke mener riktig... og jeg er overbevist om at USA ikke tar feil. De har rett, gjentok Blair flere ganger - åpenbart irritert over å bli framstilt som «puddelen til Bush». Han brukte da også anledningen til å ironisere over politiske kommentatorer og Bush-kritikere.

- President Bush parodieres. Den George Bush jeg kjenner, er tålmodig og handler veloverveid. Bare tenk på tida han brukte før han reagerte etter 11. september, sa Blair.

Trenger støtte

I neste uke skal bevisene for Iraks lager av dødsvåpen og landets onde hensikter legges på bordet. Blair viste til et dokument som han egentlig hadde tenkt å vente med å offentliggjøre til etter at en endelig beslutning var tatt. Men han mener at tida allerede nå er inne - trolig fordi han selv trenger vesentlig større og bredere støtte for sin uforsonlige Irak-politikk. Og når de påståtte bevisene er lagt på bordet?

- Da vil folk forstå, og da er spørsmålet alle må svare på: Kan vi la Saddam Hussein fortsette å utvikle og lagre biologiske og kjemiske våpen? Kan vi la ham fortsette å arbeide for å utvikle atomvåpen? Hvis svaret er nei - som jeg mener det er - må han stoppes. Og vi vil stoppe ham, sa Blair.

Men han kunne ikke forklare hvordan han skal få folk flest til forstå en uforsonlig krigsretorikk, når verken tyske eller franske toppolitikere - som har «bevisene» - ikke gjør det.

TVILLINGSJELER: USAs president George W. Bush (t.v.) og britenes statsminister Tony Blair er ikke bare enige om det meste, de likner også mer og mer på hverandre. Blair er fotografert i Sedgefield i går, der han fortalte journalister at han støtter Bush i kampen mot Saddam Hussein.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer