<strong> MIDTLIVSKRISE:</strong>  Ny forskning viser at også orangutanger er mindre glade midt i livet. Foto: Foto: NTBSCANPIX/REUTERS/Hardi Baktiantoro
MIDTLIVSKRISE: Ny forskning viser at også orangutanger er mindre glade midt i livet. Foto: Foto: NTBSCANPIX/REUTERS/Hardi Baktiantoro Vis mer

Aper får også midtlivskrise

Ny forskning viser at det ikke bare er mennesker som har det tøft midt i livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En artikkel publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences på mandag viser at også sjimpanser og orangutanger har midtlivskriser. Altså er det ikke bare mennesket som har det tøft midt i livet.

Mer angst, mindre glede Men apene kjøper verken den klisjefylte røde sportsbilen eller er utro mot maken sin. De skiller seg ikke og tar ikke en tatovering. Likevel har de midtlivskrise på samme måte som mennesker.

Apene som var midt i livet opplevde flere plager og mindre glede enn de unge apene, og de var mindre vellykkede i å få til det de ville.

U-teorien Forskerne skriver at menneskets mentale helse og trivsel er på topp i starten av livet, men at begge faller dramatisk midt i livet. Når vi blir eldre, stiger trivselen igjen.

Nå mener forskere å ha funnet det samme U-mønsteret hos 508 aper.

Ikke økonomi og forventninger Tidligere har denne U-formen i menneskets trivsel blitt forklart med økonomiske, psykologiske og sosiologiske faktorer. Noen forskere har pekt på effekten av å ha barn i huset, mens andre har pekt på økonomisk stress og hvor nyttige vi føler oss.

Den nye forskningen tar imidlertid en helt ny retning. Artikkelen hevder at biologiske faktorer kan være årsaken til at vi får en midtlivskrise.

Akkurat hvilke biologiske faktorer det er snakk om, kunne ikke forskerne peke på. Men de mener likevel forskningen kan være viktig for å finne ut hvordan vi skal øke menneskets trivsel.

Saken var først omtalt i LA Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer