Aper husker bedre enn mennesker

Mennesker slått ned i støvlene av sjimpanser i hukommelsestester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du trodde kanskje evolusjonen var til vår fordel. At vi mennesker er langt foran sjimpanser på alle felt, i hvert fall hva angår hukommelse.

Men dengang ei.

Japanske forskere har testet kortidsminnet hos en del personer og sammenliknet med sjimpanser. Mennesket er ikke i nærheten av å huske så godt som vår nærmeste slektning i dyreriket.

Testen går ut på at tallene en til ni plasseres på en skjerm. Man får først se dem, deretter blir de skjult og man må huske hvor de sto. den 5 år gamle sjimpansen Ayumu klarer å huske tallenes plassering i et imponerende tempo. Samtidig tygger han nonchalant på litt godteri. Menneskene er ikke i nærheten av å konkurrere med ham engang. De kommer knapt til 3 før de får feilmelding.

Tetsuro Matsuzawa  er professor ved Universitet i Kyoto. Han mener denne forskningen rokker ved troen på vår plassering i intelligenshierarkiet.

- Mange mennesker har en naiv tro på at vi er de mest intelligente på kloden. Denne forskningen beviser klart at de tar feil, sier han på en pressekonferanse i Kyoto.

Selv ikke etter å ha trent på oppgavene i 6 måneder, klarte menneskene å komme opp i sjimpansens tempo.

Allerede som baby viste Ayumu at han var en smarting. Han var svært interessert i hva moren hans Ai (23) kunne lære fra seg, og han kunne tidlig skille farger fra hverandre.