Aper husker bedre enn mennesker

Mennesker slått ned i støvlene av sjimpanser i hukommelsestester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Du trodde kanskje evolusjonen var til vår fordel. At vi mennesker er langt foran sjimpanser på alle felt, i hvert fall hva angår hukommelse.

Men dengang ei.

Japanske forskere har testet kortidsminnet hos en del personer og sammenliknet med sjimpanser. Mennesket er ikke i nærheten av å huske så godt som vår nærmeste slektning i dyreriket.

Testen går ut på at tallene en til ni plasseres på en skjerm. Man får først se dem, deretter blir de skjult og man må huske hvor de sto. den 5 år gamle sjimpansen Ayumu klarer å huske tallenes plassering i et imponerende tempo. Samtidig tygger han nonchalant på litt godteri. Menneskene er ikke i nærheten av å konkurrere med ham engang. De kommer knapt til 3 før de får feilmelding.

Tetsuro Matsuzawa  er professor ved Universitet i Kyoto. Han mener denne forskningen rokker ved troen på vår plassering i intelligenshierarkiet.

- Mange mennesker har en naiv tro på at vi er de mest intelligente på kloden. Denne forskningen beviser klart at de tar feil, sier han på en pressekonferanse i Kyoto.

Selv ikke etter å ha trent på oppgavene i 6 måneder, klarte menneskene å komme opp i sjimpansens tempo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer