- Åpne ellers dreper vi gislene

Drapsdømte Olof Tobias Jardeberg og kompisen er på rømmen - med fangevokter (54) som gissel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politet jakter nå en drapsdømt og han kumpan som tok en fangevokter til gissel i dramatisk flukt.

Politiet står foreløpig uten spor om hvor Olof Tobias Jardeberg (28) og dopdømte Åke Martinsson (35) og gisselet befinner seg.

- De kan ha forlatt landet, sier talsmann for den svenske Rikskriminalen, Johan Grenfors, ifølge NTB.

- Truet to voktere

De to tok seg i går kveld ut av høysikkerhetsfengselet Mariefred sør for Stockholm. Med seg som gissel hadde de en 54 år gammel tobarnsfar. Dramaet startet da Jardeberg og Martinsson trakk våpen, trolig kniver, og tok to voktere som gisler. De trykket knivene mot halsen til vokterne og tvang seg fram til porten.

- Vi skal ut. Åpne porten ellers dreper vi gislene, skrek fangene ifølge den svenske avisa Aftonbladet.

Utenfor fengselsporten sto en danskregistrert Toyota som tilhørte et firma som skulle levere sikkerhetsutstyr ved anstalten. Fangene tvang til seg bilen, og tok med seg den 54 år gamle tobarnsfaren som gissel. Den andre vokteren, en mann på rundt 30, ble sluppet fri. Voktere på stedet la seg på hjul etter bilen, men mistet sporet etter få kilometer.

Store styrker har i hele natt jaktet fangene. Flere veisperringer er satt opp, politet har flere adresser under oppsikt og væpnede styrker har lett gjennom et skogsområde i Mariefredstraktene.

DRAPSDØMT PÅ RØMMEN:  Olof Tobias Jardeberg. Foto: SCANPIX
DRAPSDØMT PÅ RØMMEN: Olof Tobias Jardeberg. Foto: SCANPIX Vis mer

Generaldirektøren gikk av

Rømningen i går kveld er den foreløpig siste i en rekke dramatiske flukter fra svenske fengsler. Natt til i dag gikk generaldirektøren i Kriminalvårdsstyrelsen, Lena Häll Eriksson, av med øyeblikkelig virkning.

- Kriminaliteten i forbindelse med rømninger har endret seg under hennes tid i stillingen, og jeg har forståelse for hennes beslutning, sier justisminister Thomas Bodström i en kommentar.

På spørsmål om han selv nå vurderer sin stilling, svarer Bodström benektende.

- Nei, nå går tankene til gisselet og de pårørende, sier Bodström.

Tobarnsfaren har arbeidet ved Mariefredsfengselet i nesten ti år. Personal fra fengeselet samt venner og familie var i går kveld samlet hjemme hos 54-åringen for i gi sin støtte til hans hustru.

- De er forferdelig at han er gissel hos disse mennene så lenge. Det er åpenbart at han svever i livsfare, sier Mariefredsfengselets sjef Henrik Svärd til Aftonbladet.

Flere farlige fanger på flukt i Sverige

STAKK OGSÅ:  Dopdømte Åke Martinsson. Foto: SCANPIX
STAKK OGSÅ: Dopdømte Åke Martinsson. Foto: SCANPIX Vis mer

Det har vært flere rømninger fra svenske fengsler tidligere i år.

  • I januar rømte tre voldsforbrytere, med dommer for grove ran, mishandling og narko-forbrytelser. De fikk hjelp utenfra i en godt planlagt fluktaksjon fra Kumla, en av Sveriges mest kjente fengsler. De ble tatt etter noen dager.
  • I juni rømte Milan Sevo, dømt for grove våpentyverier. Han ble borte i forbindelse med permisjon.
  • I juli rømte en 36 år gammel mann, dømt til livsvarig fengsel for drap, under permisjon fra Ôsteråker fengsel.
  • I sommer rømte en annen fange, bevoktet og på vei til legebesøk. En bil bråbremset ved fangetransporten og fikk med seg fangen.
  • I juli rømte en av Sveriges farligste menn, Tony Olsson, sammen med tre andre, fra Hall-fengselet.
  • I august rømte tre fanger fra Norrtälje-fengselet. De fikk også hjelp utenfra til rømningen av tre maskerte menn.
  • I tillegg startet 19 fanger i september et opprør ved Mariefred. Det ble knust og ødelagt mye før opprøret ble stoppet.

SVERIGES TREDJE STORE FLUKT: I går kveld klarte to farlige fanger å rømme fra dette fengselet i Mariefred, utenfor Stockholm. Flukten er en dn tredje på to måneder i Sverige.