Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Åpne Irak nå

Flyktningerådet frykter en humanitær katastrofe om ikke USA åpner Irak for de humanitære organisasjonene nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN ble fra første stund i krigen mot Irak satt på sidelinja. USA og Storbritannia aksjonerte sammen med «koalisjonen av villige», uten at sikkerhetsrådet klarte å enes om en ny resolusjon.

Nå er det uklarhetene om FNs rolle i gjenoppbyggingen av landet som skaper trøbbel for de humanitære hjelpeorganisasjonene. Så langt har bare Røde Kors og Røde Halvmåne operert i krigsområdene, og nå krever Flyktningerådets generalsekretær Raymond Johansen at USA åpner landet for FN.

- Dette er ingen miskreditt til Røde Kors, men nå må FN og andre humanitære organisasjoner få komme inn, sier Johansen til Dagbladet.no.

Problemet er at den amerikanskledede koalisjonen ikke har klargjort noen områder i Irak for humanitær hjelp.

- Vi må ha et humanitært rom vi kan være innenfor. Det innebærer at vi får en militær aksept for at de humanitære organisasjonene skal inn umiddelbart, sier Johansen.

Johansen hevder at på grunn av den manglende viljen fra USAs side har det vært umulig å få kartlagt behovet den irakiske sivilbefolkningen har for humanitær bistand.

- Vi må få komme inn og få en oversikt over behovet. Så kan vi sette i gang hjelpen umiddelbart. Vår lojalitet ligger hos sivilbefolkningen, og de som nå lider må ikke ofres på storpolitikkens alter, sier Johansen.

Flyktningerådet har avtaler med FNs World Food Program og International Organisation for Migration om å være med å hjelpe i Irak. Det klarer de ikke å begynne med før amerikanerne gir FN klarsignal til å gå inn i landet. FNs folk må også være sikret full bevegelsesfrihet i områdene de går inn i.

- Vi må ha fri tilgang til alle områder med det det innebærer av sikkerhetsklareringer. Vi må vite hvilke begrensninger vi har.

Johansen mener det ikke er noe poeng i å gå inn med hjelp før FN og de humanitære organisasjonene er sikret operasjonell frihet. Han frykter at det da kan være politiske motiver som styrer bistanden i stedet for reelle behov.

- Det er grunn til å være bekymret for de langsiktige motivene til USA. En langvarig okkupasjon av et av verdens rikeste land er ikke akkurat en god oppskrift for freden i området, sier Johansen.

Nå vil han ha den norske regjeringen på banen.

- En okkupant har ansvar for sivilbefolkningen, og uten press fra det internasjonale samfunnet skjer det ikke noe.

- Har du tro på at USA kommer til å etterkomme kravet?

- Ting tyder på at det ikke kommer til å gå alt for fort, men vi er så klare som vi kan være, sier Johansen.

<B>- ÅPNE IRAK NÅ! </B>Flyktningerådets generalsekretær Raymond Johansen at USA åpner Irak for FN.<BR>
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media