Åpne sår etter 25 år

PAFOS (Dagbladet): Klokka 05.30 i dag morges lød sirenene over Kypros. Det var for å minne gresk-kypriotene om at det er 25 år siden de første tyrkiske okkupasjonssoldatene gikk i land på Nord-Kypros, like ved turistperlen Kyrenia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjønt noen påminnelse trenger knapt en eneste gresk-kypriot. Den tyrkiske invasjonen er som en verkebyll. Den er blitt en slags besettelse, der nasjonalisme og tyrkerhat står i forgrunnen. Derfor lærer barna også at de aldri må glemme. Ikke helt tilfeldig viser den ortodokse kirkens TV-kanal Logos i kveld den amerikanske spillefilmen 'Midnight Express' fra 1978, der tyrkerne blir framstilt på en måte som grenser til det rasistiske.

  • Ikke en dag går uten at det såkalte 'Kypros-problemet' er på topp i nyhetsbildet her på øya. Den ene intetsigende uttalelsen fra politikere avløser den andre. De politiske partiene overgår hverandre i å være patriotiske. Intet parti vil snakke om politiske kompromisser med tyrkisk-kypriotene i nord, av frykt for å miste velgere. Slik sett er de fanget av sin egen propaganda gjennom 25 år.
  • Det er de gamle menn som styrer Kypros, på begge sider. Gresk-kypriotenes president Glafkos Clerides er 80 år, tyrkisk-kypriotenes leder Rauf Denktash er 76. De kjenner hverandre helt fra 50-åra og er like store stabeiser. Privat er de fremdeles på talefot, politisk står de flere lysår fra hverandre. Begge føler seg som ofre i Kypros-konflikten, slik enhver gresk-kypriot og tyrkisk-kypriot gjør. Måneder og år med fredsforhandlinger har ikke brakt partene nærmere hverandre. Retorikken er den samme. Gresk-kypriotene vil ha en en stat basert på en føderasjonsløsning. Tyrkisk-kypriotene krever en konføderasjon som skal bestå av to likeverdige parter.
  • I oktober er Clerides og Denktash invitert til fredsforhandlinger i New York av FNs generalsekretær Kofi Annan. Både G 8-landene og FN ønsker fortgang, men mulighetene for noe gjennombrudd synes små. Denktash sier han bare vil delta i forhandlinger dersom Nord-Kyrpos på forhånd anerkjennes som egen stat. Clerides vil bare forhandle på basis av FNs resolusjoner, som går ut på at Nord-Kypros er okkupert.
  • Ingen av partene har noengang kommet med et seriøst forslag til hvordan konflikten skal løses, sier en vestlig diplomat til den engelsk-språklige avisa The Sunday Mail. Det er korrekt, men utenverdenen har heller ikke hjulpet særlig til. USA kunne ha løst konflikten ved å legge press på Tyrkia. Det ønsker ikke amerikanerne, for de ser tyrkerne som sine viktigste støttespillere i dette området av Middelhavet.
  • Paradoksalt nok synes Kosovo-krigen å ha minsket mulighetene for en løsning på Kypros-konflikten. Gresk-kypriotene støtter sine ortodokse serbiske brødre og søstre og ser på albanere som en avart av tyrkere. NATOs krig mot Slobodan Milosevic likte de dårlig. «Vi kan verken stole på USA eller Vest-Europa. Til og med engelskmennene har latt oss i stikken», sa en kypriotisk venn, en pensjonert rektor og engelsklærer til meg forleden. For noen år siden var han villig til kompromisser. Nå har han mistet troen på at det blir fred i hans tid, og synes til og med at det er greit at barna blir foret med anti-tyrkisk propagdanda på skolen. Kampen må fortsette, om den så skal vare i hundre år til.
  • En ny bok skrevet av to britiske journalister er kommet som manna fra himmelen for gresk-kypriotene. 'The Cyprus Conspiracy' avslører at britene ville sende marinefartøyer for å stanse den tyrkiske okkupasjonen, men amerikanerne nedla veto. Midt under den kalde krigen var USA livredd for at daværende president og erkebiskop Makarios skulle føre Kypros lukt inn i Sovjetunionenes armer. Derfor lot amerikanerne også den greske fascist-juntaen gjennomføre sitt kupp mot Makarios. Kuppet ble etterfulgt av tyrkernes invasjon.
  • I de siste dagene har tyrkisk-kypriotene fjernet sitt propagandamateriell på grenseposten som deler Nikosia i to og erstattet det med turistbrosjyrer. På gresk-kypriotisk side står gresk-kypriotiske demonstranter og prøver å hindre turister i å besøke det okkuperte nord. Det meste er som før.