Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner den innerste luka

De norske dypdykkerne åpnet ikke den bakerste nødluka. Den åpnet seg sjøl. Nå jobber dykkerne med å åpne den innerste luka, betyr det trolig at ubåten er fyllt av vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske regjeringskommisjonen som koordinerer redningsarbeidet har bestemt at de norske dypdykkerne skal åpne luka innenfor den bakre nødluka. Tidligere i dag ble det hevdet at det var de norske dykkerne som åpnet nødluka, men det viser seg at luka åpnet seg sjøl.

- Luka var åpen. Det kan ha skjedd på grunn av trykkutligningen etter at dykkerne jobbet med luka i natt, sier pressetalsmann Jon Espen Lien i Forsvarskommando Nord-Norge til NRK i formiddag.

Neppe overlevende

Dykkerne fant ingen omkomne i kammeret under nødluka. Lite tyder på at det er overlevende ombord i «Kursk».

Når redningsledelsen nå har gitt ordre om å åpne den neste luka, betyr det at «Kursk» mest sannsynlig er fyllt av vann. Men de norske redningsarbeiderne nekter å gi opp håpet.

- Vi jobber som om dette fortsatt er en redningsaksjon, og at det er overlevende inne i ubåten, sier forsvarets pressetalsmann Kjell Grandhagen til NRK.

Kamera

Dykkerne skal ta med et kamera for å filme tilstandene inne i det niende kammeret. Bildene vil spille inn på avgjørelsen om å gå inn i «Kursk», eller ikke.

- Så snart denne operasjonen er fullført vil vi sende inn et kamera for å filme det niende kammeret. Etter det vil vi bestemme hvorvidt vi skal gå inn i kammeret eller ikke, sa visestatsminister Ilya Klebanov til RTR i formiddag.

De norske og britiske dypdykkerne kan bare gå direkte inn i ubåten dersom den allerede er full av vann, og i så fall vil det ikke være overlevende uansett.

I tillegg til å åpne den indre luka, skal de norske dykkerne også prøve å åpne den framre nødluka.

PÅ VEI INN: Kammeret innenfor luke nummer to, som de norske dykkerne nå skal åpne, er trolig også fyllt av vann.