Åpner døra for jagede serbere

Serberne startet krigen mot Kroatia i 1991. Nå åpner Kroatias nyvalgte president Stipe Mesic døra for mer enn 300000 serbiske flyktninger og sier at de er velkommen tilbake til sine hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsen er den mest forsonlige noen leder i det tidligere Jugoslavia er kommet med siden krigen kom til landet i 1991.

- Alle flyktninger var ofre for en krig de ikke var skyld i, og de bør få lov til å komme tilbake, sa Mesic i et intervju med den serbiske TV-kanalen Studio B.

Det var serberne som startet krigen mot Kroatia i 1991. De jaget kroatene fra provinsene Øst-Slavonia og Kraina, der serbere og kroater før krigen bodde sammen. Men i 1995 kom kroatene tilbake og tok Kraina, mens Øst-Slavonia ble et FN-styrt område som Kroatia fikk tilbake først i 1997.

Serbere i Norge

De aller fleste flyktningene dro til Serbia, der mange av dem fortsatt bor som lutfattige mennesker i leirer som mangler det meste. Men 2400 serbere fra Øst-Slavonia kom også til Norge. De fleste av dem er sendt tilbake fordi FN og OSSE ikke har vurdert det som farlig for dem å vende hjem.

Mange serbere har vært sendt ut av Norge de siste månedene, og de om lag 150 siste vil bli sendt ut med det første.

Rundt 600 har fått opphold i Norge på humanitært grunnlag.

Statssekretær Janne Haaland Matlary i UD sier at den politiske kursendringen til Mesic og den nye regjeringen som vant parlamentsvalget før jul er meget gledelig.

Klart utspill


- Det er et veldig lovende utspill fra Mesic. Det er bra at det kommer så tidlig, og at det er så klart, sier hun. Mesic ble valgt mandag denne uka.

- For et land som Norge vil det være mindre kontroversielt å sende flyktningene fra Øst-Slavonia tilbake, sier ekspedisjonssjef Siri Johnsen i Justisdepartementet.