Åpner døra for samarbeid

- Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg kommer helt sikkert til å samarbeide godt framover. Jeg antar at dette går seg til. Nå vil de få fokus på politikken, sier Ap-veteran Thorbjørn Berntsen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden forrige sentralstyremøte har det vært isfront mellom Jagland og Stoltenberg. Da Jagland dagen etter ble sykemeldt, ba Berntsen harmdirrende Stoltenberg om å trekke seg som mulig lederkandidat for å få ro i partiet. Etter sykemeldingen tok det lang tid før Jagland og Stoltenberg hadde kontakt.

Jobber sammen

Men i går bekreftet Stoltenberg at han har snakket med Jagland flere ganger «om både politikk og organisasjonsmessige spørsmål», men mer enn det ville han ikke si.

Andre kilder i Ap sier at de to Ap-toppene de siste dagene har jobbet godt sammen om opplegget for gjenreisningen av Ap som ble lagt fram på sentralstyret i går.

- Jeg regner med at de to har snakket sammen og at dette går seg til, sier Thorbjørn Berntsen til Dagbladet.

Må samarbeide

Og mer enn noen gang er de to som deler lederskapet i Ap, bundet til masta i et skjebnefellesskap. Dersom Ap skal få fokus på politikk, er det helt avgjørende at de to toppene fungerer sammen.

Dersom de skal ha sjanse til å bli valgt på landsmøtet, må de klare å lede partiet sammen fram til november.

Jagland har en siste sjanse til å vise at det delte lederskapet fungerer, mens Stoltenberg neppe har noen sjanse til å vinne partiet etter en åpen strid med Jagland.

Nå skal de lede hver sin gjenreisningskomité: Jagland skal lede dialogforum, Stoltenberg en programkomité som skal stake ut politikken fram mot kommunevalget. Det er lagt stort arbeid i å bemanne gruppene med folk fra alle fløyer i partiet.

- Ideologiforumet skal arbeide med Ap's idémessige forankring, mens programkomiteen skal omsette dette i praktisk politikk og jobbe med det politiske grunnlaget fram mot kommunevalget. Vi skal jobbe tett sammen, sa Jens Stoltenberg i går.

I går satt han på Jaglands plass i sentralstyrerommet. Stoltenberg understreket at det ikke er første gangen han eller Hill-Marta Solberg leder et sentralstyremøte.

- Det spesielle er ikke at en av nestlederne leder møtet, det spesielle er at Jagland er sykemeldt, sa Stoltenberg.

Han ville ikke kommentere striden mellom de to.

Jagland har sagt han er kandidat til å lede partiet i to år til. Stoltenberg nekter konsekvent å si om han er kandidat til nestleder eller leder.

SJEFEN: Thorbjørn Jagland er sykemeldt til søndag. Derfor var Jens Stoltenberg i går sjefen også i sentralstyret. Nå skal de lede hver sin gjenreisningskomiteer i Ap.