Oslo domkirke er dekorert med Pride-flaggets farger denne søndagen.
Bakteppet er masseskytingen i Oslo sentrum natt til lørdag, der to personer ble drept og 21 skadd - ti av dem alvorlig.
Selv om Pride-paraden ble avlyst, tok tusenvis av mennesker lørdag til byens gater, med slagord som «Ingen er fri før alle er fri» og «Kampen fortsetter».
Søndag klokka 11 holder Oslo domkirke sørgegudstjeneste for alle som har behov for det. Bak arrangementet står blant andre kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum, som har stått i bresjen for likekjønnet ekteskap.
Hun har også tidligere tatt til orde for at kirken bør beklage belastninger denne gruppen har blitt påført.
- Dette dreier seg om rammede mennesker som har vært en helt sentral del av mitt engasjement. Jeg kjenner mange som er redde nå, så det er klart at det berører meg ekstra, sier hun til Dagbladet i forkant av dagens gudstjeneste.

Vil vise solidaritet
Når terror rammer trenger folk å samles, sier Gunleiksrud Raaum. Hun peker på at kirken har mengdetrening i sorg og krise.
- Vi har ord, musikk og liturgi som rommer sorg og krise. Vi forsøker å være der når det trengs, sier hun.
Preses i Bispemøtet i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, forklarer at de ønsker å vise solidaritet med dem som er både direkte og indirekte rammet.
- Men også for å gi uttrykk for at fellesskapet står sammen i å prøve å møte dette. Kirkens bidrag er å prøve å formidle vårt budskap om kjærlighet - både i ord, toner, symbolhandlinger og bønner.
Han beskriver kirken som et rom der mange kan finne en plass for å gi uttrykk for sine følelser - både sinne og sorg.
- Og forhåpentligvis kan vi samles for å kjempe for kjærligheten, sier Fykse Tveit.
Bærum: - Har vært mange sorgrunder
Også Bryn kirke på Rykkinn i Oslos nabokommune Bærum har åpnet dørene søndag morgen - for tre timer med stillhet, lystenning og bønn.
De to avdøde mennene, som var i henholdsvis 50- og 60-åra, var fra Bærum, ifølge Kirkelig fellesråd i Bærum.

Kapellan Eike Ziller-Off har for anledningen kledd seg i presteskjorte med Pride-symbol.
- Vi hadde en veldig fin Pride-markering i Bærum for to uker siden, og mange er preget av det som har skjedd denne helgen. Vi kjenner slike tragedier fra vår nære fortid. Moskeen som ble rammet ligger i nabolaget her, og det har vært mange sorgrunder, sier Kapellanen til Dagbladet.