Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner dørene til «dødens fjøs» i ny rettsrunde

Anker 120 dagers fengsel for utsulting av 92 storfe.

 DYRETRAGEDIE:  Slik lå 92 storfe da Mattilsynet kom til fjøset på gården i Fosnes kommune i Nord-Trøndelag 20. mars i fjor. Foto: Politiet.
DYRETRAGEDIE: Slik lå 92 storfe da Mattilsynet kom til fjøset på gården i Fosnes kommune i Nord-Trøndelag 20. mars i fjor. Foto: Politiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dyretragedien i Nord-Trøndelag, der 92 storfe ble funnet sultet til døde, kommer opp i en ny runde i rettsapparatet.

Påtalemyndigheten anker dommen på 120 dagers fengsel i Namdal tingrett for den 37 år gamle bonden, som la alle kort på bordet.

- Kort oppsummert mener vi at tingretten har lagt seg på et straffenivå som er for lavt, sier statsadvokat Per Morten Schjetne til  Trønder-Avisa.

Saken har stor prinsipiell betydning for straffeutmåling i dyrevernsaker.

Aktor la ned påstand om halvannet års fengsel, mens jurist Live Kleveland i Dyrevernalliansen har anslått to og et halvt års fengsel som passende straff. 

- Blir ikke verre
- Det blir ikke verre i denne kategorien saker. Derfor må det også til en historisk streng straff, sa aktor, politiadvokat Amund Sand under sin prosedyre i tingretten.

Det ble det ikke. Dommen kom tett på forslaget til bondens forsvarer, som mente at 100 dager var passende.

Derfor godtok bonden direkte tingrettens straff - uten foreløpig nytte.

- Når det var så stor forskjell mellom påstand og dom var vi forberedt på at det ville komme en anke, sier advokat Smalås.

Naboer varslet
Etter tips fra bekymrede naboer kom Mattilsynet til et forferdelig syn og lukt 20. mars i fjor: 92 storfe lå livløse i «dødens fjøs» på Jøa i Fosnes kommune.

Under rettssaken har det kommet fram at flere av dyrene kan ha levd i nærmere tre måneder uten mat - de siste to-tre ukene også uten vann.

I retten fortalte bonden om en livskrise, som ble utløst da hans far og mangeårige samarbeidspartner ble alvorlig syk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!