Åpner dørene

På eget initiativ åpner kronprinsparet opp dørene på Skaugum neste torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På gjestelista står fattige, rusmisbrukere og personer med psykiske lidelser.

-  Dette er en bekreftelse på at kronprinsparet vil bidra til et mer åpent og raust samfunn, sier Helen Bjørnøy, generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

80 gjester

Sammen med Rådet for Psykisk Helse har hun vært med på å plukke ut hvilke 80 personer som skal få være med på gjestebud hos Mette-Marit og Håkon.

-  Engasjementet under TV-aksjonen var ikke noe jippo, de bryr seg virkelig om de svake, sier Tor Øystein Vaaland, generalsekretær i Rådet for Psykisk Helse. I fjor var kronprinsessen TV-aksjonens høye beskytter. Temaet var psykisk og sosial nød i Norge, og Mette-Marit fikk mye skryt for sin innsats. «Det er veldig lett å trå feil i livet, og det skal vi ha respekt for», uttalte hun den gang.

Et av aksjonens hovedbudskap var en oppfordring om å invitere til gjestebud, det vil si å samle sammen folk som vanligvis ikke møtes. Både statsministeren og kronprinsparet åpnet den gang dørene sine. Nå gjentar de kongelige invitasjonen.

-  Kronprinsparet hadde ønske om å følge opp fjorårets TV-aksjon, sier Sven Gjeruldsen, informasjonsrådgiver ved Slottet.

På gjestelista står ansatte, frivillige og brukere av både bymisjonens tilbud og prosjektene som ble startet opp etter TV-aksjonen.

Ny tradisjon?

-  Invitasjonen er en konkretisering av et menneskesyn som sier at alle er like mye verdt. Dette er en anerkjennelse av dem som har kjent at livet butter imot, sier Bjørnøy og Vaaland.

-  De som sliter tyngst blir konsekvent nedprioritert av politikerne, sier Vaaland, som håper det ikke blir siste gang han får sette sine bein på kongelig grunn.

- BRYR SEG: Tor Øystein Vaaland, Rådet for Psykisk Helse og Helen Bjørnøy, Kirkens Bymisjon.
GJESTEBUD: Narkomane André Berg syntes det var stas å bli invitert på gjestebud hos kronprinsparet i fjor høst.