PRØVER NYE VEIER:  - Vi slet med å finne gode ordninger på å ikke kaste mat, sier Johanna Nordenskiöld. Hun er talsperson for Bymisjonen i Stockholm og skal åpne et sosialt supermarked. Foto: Bertil Enevåg Ericson / NTB Scanpix
PRØVER NYE VEIER: - Vi slet med å finne gode ordninger på å ikke kaste mat, sier Johanna Nordenskiöld. Hun er talsperson for Bymisjonen i Stockholm og skal åpne et sosialt supermarked. Foto: Bertil Enevåg Ericson / NTB ScanpixVis mer

Åpner egen butikk for fattige

«Nordens første sosiale supermarked» åpner i Stockholm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sosiale supermarkeder har i de siste årene vært et prøveprosjekt i flere europiske land.

Nå slenger Sverige og Stockholms bymisjon seg på bølgen med å åpne butikker der personer i nød får et avslag på maten de kjøper.

Får medlemsbasert avslag - Vi kommer til å åpne en pilotbedrift der vanskeligstilte får en tredjedel i avslag på matvarer. Det gjør vi som følge av en lengre periode der vi har lett etter gode måter å fordele mat til de som trenger det, sier Johanna Nordenskiöld til Dagbladet.

Nordenskiöld sier at butikken vil være åpen for alle, men at de vil ha en medlemsordning som skal sørge for at personer med behov skal få rabatt.

Personer som lever på eller under grensen for det svenske målet for behov for økonomisk bistand vil kunne søke om medlemskap.

Vurderer å åpne flere Saken ble tidligere omtalt av svenske Aftonbladet som skriver at det i første omgang kommer til å dreie seg en mindre butikk, og at denne vil bli driftet av bymisjonen og firmaet Axfood.

- Hvis prøveprosjektet går bra kommer vi til å åpne flere. I Østerrike har de allerede rundt 80 slike foretak og i Frankrike er det trolig snakk om et tusentalls sosiale supermarkeder, sier Johanna Nordenskjöld til Dagbladet.

- Spennende forslag Kirkens Bymisjon er godt kjent med problematikken som Stockholms bymisjon forsøker å få bukt med. De er i utgangspunkte positive til å finne nye løsninger på å sikre mat til de som trenger det.

- Prosjektet høres ut som et spennende initiativ. Her i Norge har vi Matssentralen som vi er veldig fornøyde med, men hvis dette blir en suksess i Sverige er vi ikke fremmede for å se på mulighetene for å prøve noe lignende, sier Kai-Rune Myhrer i Kirkens Bymisjon.