Åpner egen sak på Støre-millionene

Det blir egen høring i Stortinget om Jonas Gahr Støres millionbevilgning til Senter for nordområdelogistikk.

EGEN STØRE-HØRING: Det blir egen høring i Stortinget om utenriksminister Jonas Gahr Støres milliontildeling til Senter for nordområdelogistikk. FOTO: Erik Hattrem (Dagbladet)
EGEN STØRE-HØRING: Det blir egen høring i Stortinget om utenriksminister Jonas Gahr Støres milliontildeling til Senter for nordområdelogistikk. FOTO: Erik Hattrem (Dagbladet)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Anders Anundsen, overfor Dagbladet. Støre kan dermed belage seg på å møte til høring innen kort tid.

Dermed må utenriksminister Jonas Gahr Støre belage seg på å møte i Stortinget i en egen høring om hans tildeling til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, hvor hans venn Felix Tschudi er styreleder.

20. mars avslørte Dagbladet at Støre på rekordtid hadde behandlet en søknad om seks millioner kroner til en stiftelse initiert av hans redervenn Tschdui, hvor Tschudis selskap, Tschudi Shipping Company hadde investert tilsvarende summer.

Kanskje neste uke
- Intensjonen er å bli ferdig så fort som mulig, sier Anundsen.

Etter det Dagbladet forstår kan det bety høring allerede neste uke. Torsdag legger komiteen opp løpet for høringen med hvem, når og hvordan.

Det kan også bli aktuelt for komiteen å be Stortingets utredningsseksjon om å gjennomføre en egen habilitetsvurdering av Støre.

- Det er jo et spørsmål om vi mener at vi har et godt nok grunnlag for å vurdere dette, sier Anundsen.

Ap-initiativ
Det er Arbeiderpartiet som har tatt initiativ til at utenriksministerens bevilgninger på seks millioner kroner blir en egen sak for Stortinget.

- Arbeiderpartiet og regjeringspartiene har hele tiden stilt seg bak nødvendigheten i å gjennomgå tilskuddssakene. Vi har også ment at det var helt naturlig og nødvendig at også Støre-saken blir gjennomgått, sier Kolberg til VG i kveld.

Det skal være Anundsens uttalelser i saken, som har gjort at Ap nå vil ha Støre-saken utskilt som egen sak.

- Vi mener at statsråden har opptrådt riktig og at han har svart godt, men vi så at sakens leder drev saksbehandling i mediene og ikke i komiteen, sier Kolberg til VG.

Til dette svarer Anundsen følgende:

- Jeg forstår at Ap vil forandre fokus i denne saken. Jeg har bare kommentert det åpenbare. Så merker jeg at retorikken er en helt annen i denne saken enn i Lysbakken-saken, sier han.