HISSIG: Hvor lenge Eyjafjallajökull fortsetter å spy ut aske er ukjent. AFP PHOTO / HALLDOR KOLBEINS
HISSIG: Hvor lenge Eyjafjallajökull fortsetter å spy ut aske er ukjent. AFP PHOTO / HALLDOR KOLBEINSVis mer

Åpner flyplasser i Nord-Norge

Men Sør-Norge vil fortsatt rammes hardt de neste dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Hele luftrommet nord for Bodø er åpnet for flytrafikk. Værforholdene fører imidlertid til langvarige problemer for resten av landet, ifølge prognoser fra Meteorologisk institutt.

Vakthavende meteorolog Børje Johansson sier vindretningene fra Island er maksimalt ugunstig for Sør-Norge. Og slik vil det fortsette.

- Vi vil se en forbigående bedring, men så kommer det en ny pulje med aske inn fra vest i morgen og overmorgen. Vindretningene er dessverre dårlige fortsatt, sier Johansson til Dagbladet.

- Vi vet ikke når det tar slutt. Det avhenger av vulkanen, askeutslippene kan øke, minke eller forbli uendret, legger meteorologen til.

Begrenset trafikkDe små gløttene i askeskyen muliggjør en begrenset trafikk til oljeinstallasjoner i Sør-Norge.

- Vi ser ingen lysning på situasjonen. Det ser ut til at problemene blir langvarige i Sør-Norge og nedover i Europa helt til Middelhavet, samt i Øst-Europa helt til den asiatiske delen av Russland, sier Avinor-sjef Sverre Quale ifølge NTB.

Og ingenting tyder på at situasjonen bedres med det første. Eyjafjallajökull, som nylig våknet fra en nesten 200 år lang dvale, fortsetter herjingene.

Magnús Tumi Guðmundsson, mener lite tyder på at vulkanen vil slutte å kaste ut aske med det første.

- Den er stabil og kraftig, og produserer fortsatt mye aske i en mørk sky. Vi vet ikke noe om når dette vil stoppe, sier Guðmundsson til Dagbladet.no.

Europa lammetRundt 77 prosent av alle flyvninger i Europa er kansellert, opplyser Eurocontrol.

FORVENTET askespredning klokka 18.00. Det åpnes nå for flyvninger i Nord-Norge. Grafikk: VAAC
FORVENTET askespredning klokka 18.00. Det åpnes nå for flyvninger i Nord-Norge. Grafikk: VAAC Vis mer

De estimerer at bare 5000 avganger kommer seg på vingene, sammenliknet med 22 000 på en vanlig lørdag.

- De øvre delene av luftrommet er åpent enkelte steder, basert på prognoser og observasjoner av askeforurensing. Det er imidlertid vanskelig å vurdere disse områdene siden de omliggende er stengt for flyvninger, sier Eurocontrol i en pressemelding.

Den britiske værtjenesten Met Office sier det er påvist tre distinkte askelag over Nordsjøen. Størrelsen på partiklene varierer fra små i de laveste luftlagene til store høyere oppe. Over Norge er forurensingen verst i en høyde på fem kilometer, informerer Meteorologisk institutt.

GRÅTT: NASAs Terra-satellitt tok dette bildet av askeskyen. Britiske Met Office opplyser at det er påvist tre aske i tre lag over Nordskyen. Foto: REUTERS/NASA/SCANPIX
GRÅTT: NASAs Terra-satellitt tok dette bildet av askeskyen. Britiske Met Office opplyser at det er påvist tre aske i tre lag over Nordskyen. Foto: REUTERS/NASA/SCANPIX Vis mer