KASTER MYE MAT SELV, MEN...: ... Trygve Slagsvold Vedum (sp) lover å bli flinkere. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KASTER MYE MAT SELV, MEN...: ... Trygve Slagsvold Vedum (sp) lover å bli flinkere. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Åpner for å bøtelegge matbutikkene hver gang de kaster mat

- Jeg tror alle har dårlig samvittighet, sier Sp-lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Senterpartileder og tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum er lei «ta tre, betal for to»-tilbud, og sier butikker og nordmenn flest kaster alt for mye mat.

Nå åpner han for å bøtelegge matbutikkene hver gang de kaster mat.

- Det er ikke nok med alt det du og jeg kaster; hver fjerde matpose - tenk også på all den maten butikkene kaster fordi produktene skal eller har gått ut på dato, sier han til Dagbladet.

Sp-lederen forteller at han før sommeren skal fremme et forslag i Stortinget om å gjøre som Frankrike: innføre en lov som forbyr de store matvarekjedene å destruere usolgte matvarer.

- Noen som har bruk for maten Den franske loven, som ble enstemming vedtatt i den franske nasjonalforsamlingen i mai, pålegger supermarkedene å donere usolgt men fortsatt spiselig mat til veldedighet, eller sørge for at kassert mat går til dyrefôr.

- Det er spennende å se hvordan Frankrike gjør det, og det er helt nødvendig også her. Jeg har sett butikkmedarbeidere trille på handlekurver fulle av mat som ikke ble solgt den dagen, som bare skal kastes i containere når arbeidsdagen er over. Blir det innført et slikt forbud også her, vil det bli dyrt å kaste mat, sier han.

- Maten må gis videre til noen som har bruk for den.

I Frankrike vil matkasting fra nå av gi harde sanksjoner. Hvilke, er foreløpig uklart. Om en lik lov vedtas Norge, sier Slagsvold Vedum at bøtelegging er et alternativ. 

- Vi er åpne for det om det er nødvendig, sier han. 

Partilederens forslag vil inneholde et halveringsmål på lik linje med Frankrike, hvis mål er å halvere matkastingen innen 2025. Gjør vi det, vil vi ligge på nivået franskmennene er på i dag.

Kaster for 12 milliarder - Vi vil be regjeringen innføre det franske forbudet - eller noe tilsvarende - som vil gjøre at vi halverer matkastingen vår. At vi «bare» kaster hver åttende matpose, sier han.

Mens hver franskmann kaster 20, 30 kilo mat hver - sju av dem fortsatt i emballasjen - i løpet av et år, kaster hver nordmann nesten 50 kilo mat.

Det betyr at vi kaster til sammen 231 000 tonn mat til en verdi av rundt 12 milliarder kroner.

- Det er for lett å kaste mat, fordi det oppleves som billig. Det er også et uttrykk for at vi har det bra, men det er et enormt forurensningsproblem. Jeg tror vi alle har dårlig samvittighet for all maten vi kaster.

SPIS OPP ALT: Slagsvold Vedum gir også seg selv et halveringsmål. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SPIS OPP ALT: Slagsvold Vedum gir også seg selv et halveringsmål. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Det er nok usikkerhet som gjør at vi kaster maten når utløpsdatoen nærmer seg, sier han til Dagbladet.

Slagsvold Vedum vil ikke si at han selv er et prakteksemplar. Tvert imot. Selv påpeker han at han faller rett inn i versting-klassen: en ung mann med høy utdanning og små barn.

- Jeg er kjempedårlig. Jeg synes det er vanskelig selv, å ikke kaste så mye. Det er det. Men vi må alle prøve, vi må gjøre så godt vi kan. 

Lover å bli bedre Men et matkaste-forbud mot privatpersoner vil ikke ha noe for seg, sier han.

- Det er ikke mulig å gjennomføre. Det må gå på tiltak mot kjedene. De må tilrettelegge for at du og jeg kan ta gode valg. Det må legges press på butikkene, det er altfor mye «ta tre, betal for to»-tilbud. Det gjør at vi kjøper mer enn vi trenger, og så blir det billigere for oss å kaste det.

Selv lover partilederen å bli bedre.

- Jeg skal gi meg selv et eget, privat halveringsmål. Jeg skal helt klart jobbe veldig med det. Selv om jeg er dårlig, betyr ikke det at jeg ikke skal fremme klare, politiske mål. Det må vi ha, sier han.

- Én ting er hvor mye butikkene kaster - men det er minst like viktig å begrense det du og jeg kaster.

LES OGSÅ: Har du tenkt på hva som skjer med søpla du kaster fra deg?: - Det er ikke det at folk ikke tenker. De gir faen.

SENTERPARTILEDER: Trygve Slagsvold Vedum innrømmer at han selv er blant verstingene. FOTO: INGAR STORFJELL / NTB Scanpix
SENTERPARTILEDER: Trygve Slagsvold Vedum innrømmer at han selv er blant verstingene. FOTO: INGAR STORFJELL / NTB Scanpix Vis mer