<strong>KAN BRYTE:</strong> Venstres Ketil Kjenseth sier han kan komme til å stemme imot regjeringen og eget parti. Foto: Ned Alley\NTB Scanpix
KAN BRYTE: Venstres Ketil Kjenseth sier han kan komme til å stemme imot regjeringen og eget parti. Foto: Ned Alley\NTB Scanpix Vis mer

Går mot Stortingsthriller

Åpner for å bryte med regjeringen

Venstres Ketil Kjenseth vurderer å bryte med egen regjering når forslagene om endringer i bioteknologiloven kommer til behandling på Stortinget tirsdag.

Publisert
Sist oppdatert

Om enkelte av endringene er det så jevnt at hans ene stemme i teorien kan bidra til vippe flertallet.

- Jeg har varslet stortingsgruppa i Venstre om at dette er en krevende sak for meg. Lojaliteten til regjeringsprosjektet veier tungt, men ved å stille med full gruppe, har KrF gjort dette til et samvittighetsspørsmål for hver enkelt representant. Det må jeg forholde meg til, sier Kjenseth til Dagbladet.

Se faktaboks om de konkrete forslagene nederst i saken.

Kan trosse gruppa

Venstres parlamentariske leder Terje Breivik sa i helga til Dagbladet at partiet stiller med full gruppe og stemmer i samsvar med regjeringserklæringen.

Men Kjenseth kan altså komme til å bryte med egen gruppe når saken skal avgjøres i stortingssalen tirsdag.

- Jeg har ikke bestemt meg ennå. Jeg vil iallfall se an de løse forslagene som skal leveres før klokka 10 tirsdag morgen, før jeg tar en beslutning.

Kjenseth sier han er fullt på linje med forslagene til endringer i bioteknologiloven som Ap, SV og Frp har fremmet.

- Som medlem av helse- og omsorgskomiteen har jeg kjempet for å få gjennomslag for disse spørsmålene i flere år. Jeg stiller meg bak alle forslagene i avtalen som Frp, Ap og SV har inngått.

I utgangspunktet har de tre partiene flertall på Stortinget, men et ukjent antall Frp-representanter er personlig imot deler av forslagene. Spørsmålet som stilles nå, er hvor mange av disse Frp-representantene som vil stemme med regjeringspartiene i morgen.

En av dem som kan komme til å stemme med regjeringen, er Frps nestleder Sylvi Listhaug. Hun vil overfor Dagbladet ikke svare på hva hun vil stemme før i morgen. Også den nå uavhengige representanten Ulf Leirstein sitter på gjerdet.

Det finnes også i andre partier representanter som kan komme til å bryte ut og stemmer på tvers av egen gruppe.

Det gjør morgendagens votering ekstra spennende.

- Bruser med fjæra

At Stortinget i morgen også skal diskutere en mulig løsning for å hente ut flyktninger fra Moria-leiren i Hellas, kan også påvirke Kjenseths vurdering.

- Dersom KrF kjører sitt eget løp i Moria-saken og fremmer et eget forslag i salen, så vil det også kunne spille inn. For da minner dette mer om egenmarkeringer enn om lojalitet overfor et felles regjeringsprosjekt. De bruser med mange fjær nå – i ren egeninteresse.

Han sier det ikke har noe å si for stemmegivningen at han selv ikke søker gjenvalg til Stortinget.

- Det ligger ikke i potten for min del. Dette handler om lojaliteten overfor regjeringsplattformen på den ene siden og egen samvittighet på den andre. KrF har gitt Venstre flere gjennomslag og stilt opp for oss. Da bør vi gjøre det samme for dem. Samtidig går det en grense for lojaliteten til regjeringsprosjektet når KrF så til de grader gjør denne saken til et spørsmål om den enkelte representants samvittighet.

Stort press

På Twitter og i andre kanaler har presset mot Kjenseth og andre av Venstres representanter vært stort i helga, blant annet fra Folkehelseinstituttets Preben Aavitsland.

- Jo, jeg merker meg at det er et stort engasjement der ute. Det er bra og hyggelig det. Mange har sterke interesser i denne saken. Det har jeg også, sier han.

Aavitsland har avkrevd svar fra hver enkelt av Venstres representanter i ulike tråder på Twitter. Om hva han selv mener om saken, levner han liten tvil om:

- Jeg er imot at liberale og moderne partier gang på gang forhandler bort framskritt innen ytringsfrihet, livssynslikestilling og bioteknologi i møtet med et religiøst miniparti.

Fakta om forslagene

* Eggdonasjon skal bli tillatt.

* Assistert befruktning skal bli tillatt for enslige.

* Tidlig ultralyd og blodprøven NIPT skal gjøres tilgjengelig for alle. Testen gjør det mulig å avlese mulige kromosomavvik som Downs syndrom tidlig i svangerskapet.

* 1. juli skal det åpnes for utvidet lagring av befruktede egg og lagring av kjønnsceller på ikke-medisinsk grunnlag.

* Nedfryst sæd fra avdøde skal bli tillatt å bruke i assistert befruktning dersom dette er i tråd med avdødes ønske.

* Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og SV inngikk det såkalte Bioteknologiforliket 2020 i april. Tirsdag skal Stortinget behandle saken. De tre partiene har sammen flertall på Stortinget.

* KrF kjemper mot forslagene. I regjeringsplattformen fikk KrF vetorett i bioteknologispørsmål og satte en stopper for eggdonasjon, som regjeringen egentlig hadde vedtatt å åpne opp for.

(Kilde: NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer