Joe Biden

Åpner for å droppe gjenvalg

USAs president, Joe Biden, har hele tida sagt at han planlegger å stille til gjenvalg i 2024. Det gjør han fortsatt, men i et nytt intervju sier han at det ikke er helt sikkert.

IKKE SIKKER: USAs president Joe Biden ser ikke lenger ut til å være helt sikker på at han vil stille til gjenvalg i 2024. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
IKKE SIKKER: USAs president Joe Biden ser ikke lenger ut til å være helt sikker på at han vil stille til gjenvalg i 2024. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): USAs president er i Storbritannia for å delta i begravelsen til dronning Elizabeth. Samtidig sender det kjente CBS-programmet «60 Minutes» et stort intervju med Biden, som skaper overskrifter. Blant annet signaliserer han at han ikke er hundre prosent sikker på at han vil stille til gjenvalg i 2024.

Biden, som fyller 80 år i november, har lenge sagt kategorisk at han vil stille til valg for en ny presidentperiode i 2024. Men i det nye intervjuet ser han ut til å åpne for at han kan komme til å la være.

I intervjuet blir han igjen spurt om han vil stille.

USA: Joe Biden var ikke nådig mot en misfornøyd publikummer under en tale i Wisconsin mandag 5. september. Video: AP / Milwaukee Journal Sentinel / Mike Di Sensi Vis mer

- Dersom jeg sier at jeg stiller igjen, så setter det i gang mange ting. Med tanke på valglover er det altfor tidlig å ta den beslutningen. Jeg har stor respekt for skjebnen. Så jeg gjør bare jobben min. Og innen tidsrammene som gir mening etter det neste valget, så vil jeg ta en vurdering på hva jeg skal gjøre, sier Biden til CBS News.

- Gjenstår å se

- Du sier at det er altfor tidlig å ta den beslutningen. Jeg antar at du ikke har tatt den beslutningen i ditt eget hode ennå?

- Intensjonen min er at jeg vil stille igjen. Men det er bare en intensjon. Er det en urokkelig avgjørelse om at jeg stiller igjen? Det gjenstår å se, sier Biden.

I intervjuet sier også Biden at han håper at Demokratene skal klare å beholde flertallet i Representantenes hus og Senatet i mellomvalget i november.

- Dette er en virkelig vanskelig tid. Vi står i et vendepunkt i landets historie, sier Biden og forklarer hvordan han mener pandemien har forandret amerikanernes psyke.

Biden er den eldste presidenten noensinne, og alderen hans er blitt et stort tema. I intervjuet med «60 Minutes» blir han spurt om han er i god nok form til jobben.

- Bare følg med på meg. Jeg respekterer at folk vil si: Du er gammel. Men jeg mener det handler om hvor mye energi du har og hvorvidt jobben du gjør er konsistent med den enhver person uavhengig av alder ville være i stand til å gjøre, sier Biden.

På republikansk side har tidligere president Donald Trump flørtet svært åpenlyst med tanken på at han vil stille igjen som presidentkandidat i 2024.

ABORT: I en tale fredag kveld raste USAs president Joe Biden mot høyesteretts avgjørelse om å fjerne den føderale retten til selvbestemt abort. I talen peker han på spesielt én hendelse som rystet ham. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Advarte Kina

I det store intervjuet snakker også Biden blant annet om forholdet til Kina. Han sier at USA har advart landet om at investorer vil trekke seg ut av landet i stor skala om de støtter Russland i krigen mot Ukraina.

Biden forteller at han har sagt til Xi at det vil være en «gigantisk feil» å bryte med sanksjonene som er innført mot Russland etter invasjonen av nabolandet. Videre sier Biden at det ikke er noe som tyder på at Kina aktivt har støttet opp om Russlands krigføring med våpensalg.

Advarselen kom i en telefonsamtale kort tid etter at Xi og Russlands president Vladimir Putin møttes under vinter-OL i Beijing i starten av februar. Etter møtet uttrykte Xi støtte til sin russiske motpart.

- Jeg ringte Xi, ikke for å true ham, men for å si til ham at … om du tror amerikanere og andre vil fortsette å investere i Kina, om dere bryter med sanksjonene som er innført mot Russland, så mener jeg at du gjør en gigantisk feil, sier Biden.

Han avviser også at en kinesisk-russisk allianse i praksis betyr at USA utkjemper en ny, kald krig.

- Jeg tenker ikke at det er en ny, mer komplisert, kald krig, sier han i intervjuet.

Vil forsvare Taiwan

President Joe Biden svarer også ja på spørsmål om USA ville sendt soldater til Taiwan om den selvstyrte øya skulle bli invadert av Kina, som anser den som sitt territorium.

På spørsmål om hva Kinas president Xi Jinping bør vite om Bidens forpliktelser overfor Taiwan, sier Biden at USA står bak «ett Kina»-politikken, men at Taiwan tar egne avgjørelser om uavhengighet.

MØTTES: Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg møtte den amerikanske presidenten Joe Biden for samtaler om krigen i Ukraina. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet. Foto: Nato Vis mer

- Vi har ikke gjort noe. Vi oppfordrer dem ikke til å bli uavhengige. Vi gjør ikke det, det er deres valg, sier Biden.

- Men ville amerikanske styrker forsvart øya, spør programlederen.

Ja, det ville de faktisk, om det var et uprovosert angrep, svarer Biden.

- Så, til forskjell fra Ukraina, og for å være helt tydelig: Amerikanske styrker, amerikanske menn og kvinner ville forsvart Taiwan mot en eventuell kinesisk invasjon?

– Ja, svarer Biden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer