Åpner for å gå av

Forbundskansler Gerhard Schröder gjorde det i går klart at han kan være villig til å gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et fjernsynsintervju sa Schröder at han la sin skjebne i sitt partis hender, et klart tegn på at han kan være villig til å droppe kravet om å lede en ny tysk regjering, skriver nyhetsbyrået AP. Men partisekretær Franz Muentefering i det sosialdemokratiske partiet, SPD, gjorde det klart at håpet å beholde Schröder som forbundskansler og at han ville fortsette presset på Angela Merkel og hennes konservative partifeller

Valgseier

Men Merkel og kristelig-demokratene legger på sin side nytt press på Schröder for å få ham til å gå av etter kristelig-demokratenes valgseier i Dresden.

Med søndagens valg, som ble utsatt fordi en av kandidatene døde rett før valget 18. september, øker Merkel og CDU sitt forsprang på sosialdemokratene fra tre til fire seter i Forbundsdagen.

Kristelig-demokratene CDU og det bayerske søsterpartiet CSU har nå sammen 226 seter, SPD 222, Fridemokratene FDP 61, Venstrepartiet 54 og De Grønne 51 seter.

Storkoalisjon

Merkel insisterer på at Schröder nå anerkjenner kristelig-demokratenes rett, som det største partiet i Forbundsdagen, til å lede en såkalt «storkoalisjon» av kristelig-demokrater og sosialdemokrater. I Forbundsdagen er det ikke noe flertall verken for kristelig-demokratene eller sosialdemokratene til å danne flertallsallianser.

-  Dette er et veldig godt resultat for CDU. Jeg stoler nå på de fornuftige kreftene i SPD så tingene kan ta en fornuftig kurs, sa Merkel i Potsdam, utenfor Berlin, i går.

De to store partiene har hatt to runder med forberedende forhandlinger om å gå i koalisjon. Og i morgen kommer en tredje runde.

SKAL, SKAL IKKE: Partifeller håper å beholde Gerhard Schröder som forbundskansler. Selv kan han være villig til å droppe kravet om å lede en ny tysk regjering.