Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner for å gå som Senterparti-leder

Vil gjøre slutt på lederstriden.

ÅPNER FOR Å GÅ AV: Senterpartileder Liv Signe Navarsete sier til TV 2 at hun er åpen for at Senterpartiet skal innkalle til ekstraordinært landsmøte for å diskutere hennes posisjon som leder.  
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ÅPNER FOR Å GÅ AV: Senterpartileder Liv Signe Navarsete sier til TV 2 at hun er åpen for at Senterpartiet skal innkalle til ekstraordinært landsmøte for å diskutere hennes posisjon som leder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Senterparti-leder Liv Signe Navarsete sier til TV 2 at hun ønsker å gjøre slutt på lederstriden som herjer med partiet.

- Det er noen i partiet som ikke ønsker meg. Det må partiet diskutere. Vi har et regelverk for å håndtere denne type situasjoner. Vi er ikke tjent med å ha denne situasjonen gående lenge. Det er viktig at vi får en prosess for hvordan vi skal håndtere de spørsmålene som har kommet opp, sier hun til kanalen.

Åpner for ekstraoridnært landsmøte Navarsete vil ikke svare på om hun vurderer å trekke seg som partileder, men sier at hun nå ikke utelukker noe som helst for å få slutt på lederstriden. På spørsmål om det kan bli aktuelt å innkalle til et ekstraordinært landsmøte, svarer hun:

- Vi må bestemme oss hvordan partiet skal håndtere dette, om vi skal ha et ekstraordinært landsmøte eller ikke. Hvordan dette skal gjøres må vi drøfte i partiet nå.

Hun gjør det videre klart at det «heldigvis» finnes folk i partiet som er i stand til å ta over ledervervet.

Navarsete vil uansett be partiet om å avklare om hun og resten av partiledelsen har tillit.

- For meg er det viktig at partiet avklarer den tilliten, for leder må ha tillit for å sitte og en nestleder må ha tillit for å sitte. Og den uroen som rir partiet nå som en mare, kan ikke fortsette, sier hun til TV 2.

Ifølge NRK skal partiledelsen og fylkeslederne i Senterpartiet avholde et hemmelig krisemøte over telefon tidlig i kommende uke.

Bare én sak skal diskuteres: Liv Signe Navarsetes fremtid som leder.

Men selv om partilederen nå åpner for å holde et ekstraordinært landsmøte for å avklare hvem som skal lede partiet, vil ikke Ola Borten Moe det.

- Jeg mener vi skal holde oss til ordinært landsmøte i 2015, skriver Sp-nestlederen i en tekstmelding til VG fredag ettermiddag.

Som Dagbladet skrev i går, er den foreløpig eneste muligheten Borten Moe skulle ha til å bli leder nå, er om Navarsete skulle trekke seg uten at partiet valgte ny leder på et ekstraordinært landsmøte. Som 1. nestleder ville han da han automatisk tre inn.

Ifølge flere kilder Dagbladet har snakket med, ville han ikke hatt en sjanse til å bli valgt til leder på et ekstraordinært landsmøte - blant annet fordi han takket nei til gjenvalg på Stortinget.

Vil ha ryddig prosess Dagbladet har de siste dagene snakket med en rekke kilder høyt og lavt i partiet. Få ønsker, av hensyn til partiet, å gå ut offentlig. Mange uttrykker sterk frustrasjon over situasjonen i partiet:

• Mange er trøtte og lei av negative saker om partiet. De ønsker nå ro.
«Havarikommisjonens» rapport like før jul har bidratt til økt misnøye med leder Liv Signe Navarsete og 1. nestleder Ola Borten Moe.
• Mange misliker måten Liv Signe Navarsete ville «røyke ut» hvem som hadde lekket innhold fra den såkalte havarirapporten.

Les også: Her er rapporten som slakter Senterpartiets valgkamp.

- Situasjonen ble bare verre gjennom måten Navarsete håndterte saken på, sier en kilde om Sp-lederens utspill da partiets evalueringsrapport om valget ble kjent i media.

- Når det har vært så lang tid med krise, vi kommer ikke ut av det. Det er stadig negative oppslag om Liv Signe. Vi andre får ikke rom til å sette politikk på dagsorden, sier en annen frustrert Sp-politiker. 

Vedkommende hadde helst sett at Navarsete trakk seg som følge av den knusende evalueringsrapporten etter valget.

Men det finnes også dem i partiet som helst ser at både partilederen og nestleder Ola Borten Moe går av.

- En fighter I dagens Klassekampen uttaler Naversete at hun ikke har tenkt å trekke seg.

- Det er klart det er slitsomt med så mange negative saker, men jeg er en fighter. Sp kjemper mot mange sterke interesser i samfunnet, og det vil alltid være stort press mot oss. Jeg er ikke den første Sp-lederen som står i en storm, sier Navarsete.

På spørsmål om ekstraordinært landsmøte lyder svaret fra Navarsete:

- Jeg registrerer at folk i partiet er veldig delt i det synet. Jeg har fått masse støtte, men det er uansett ikke en sak som skal avgjøres av en person. Skal det skje, må det gjøres vedtak gjennom de ordinøre partiorganene.
Hun legger ikke skjul på at det gjør vondt å få kritikk fra sine egne.

- Det er selvfølgelig fritt fram i et politisk parti å være kritisk til ledelsen. Men det som er trist og forundrer meg litt, er at dette ikke tas opp gjennom partiet, og i stedet diskuteres i mediene, fortsetter hun.