<strong>DØRA PÅ GLØTT:</strong> Christian Tybring-Gjedde åpner for at Krim kan anerkjennes som russisk, hvis det kommer som en del av samtaler med vesten.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
DØRA PÅ GLØTT: Christian Tybring-Gjedde åpner for at Krim kan anerkjennes som russisk, hvis det kommer som en del av samtaler med vesten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Åpner for å godta at Russland beholder Krim

Frps utenrikspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde (Frp) åpner for å godta russisk kontroll over Krim, hvis det kan bedre relasjonene mellom Russland og vesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Frp-nestoren Carl I. Hagen har latt seg intervjue av den russiske TV-kanalen Russia Today (RT). I intervjuet gir han uttrykk for at Vesten må akseptere at Russland tar Krimhalvøya, som de annekterte i 2014. Det melder NRK.

- Jeg mener Nato burde holde seg borte fra Russlands bakgård. Jeg forstår ikke hvorfor vi ikke kan akseptere at Russland tar Krim der det bor mange russere når folkeavstemninga på Krim viser at de ønsker å være en del av Russland. Vi skulle ha respektert det, sa Hagen til den russiske kanalen.

Frps innvandringspolitiske talsperson, Christian Tybring-Gjedde, understreker at Hagens utspill ikke er Frp-politikk, men er likevel enig i deler av budskapet.

- Jeg forstår Hagens frustrasjon. Vi må finne en måte å normalisere forholdet til Russland, ellers kommer vi ingen vei. Problemet med sanksjoner og krav er at vi får ikke kravene igjennom, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

- Jeg har ingen illusjon om at Russland kommer til å forlate Krim, fortsetter han.

Åpner for å anerkjenne Krim som russisk

Tybring-Gjedde ønsker å få normalisert forholdet mellom Russland og vesten.

- Vi må ikke demonisere Russland som under den kalde krigen. Det er veldig skummelt det som skjer nå, sier han.

Selv om Frp holder seg til Nato-linja overfor Russland, åpner Tybring-Gjedde samtidig døra på gløtt for at Hagen kan få det som han vil. Men dersom vesten skal godta at Russland beholder Krim, må det skje gjennom samtaler hvor Russland også gir noe tilbake. Det kan ikke være et soloutspill fra Norge, understreker han.

- Det viktigste er at vi står bak befolkningen som bor på Krim. Det er ikke åpenbart at befolkningen deler den indignasjonen som vesten viser. Hvis de er fornøyde, så virker vår holdning litt underlig, sier Tybring-Gjedde.

H: - Vi står på folkerettens side

Høyres utenrikspolitiske talsperson Michael Tetzschner er ikke enig i at Russland kan få beholde Krim.

- Vi står på folkerettens side. Det å slå seg til ro med slik fremferd fra Russland i denne saken, ville være å belønne med den som har brutt folkeretten, tilsidesatt internasjonale avtaler og skjøvet på Europas grenser med militær makt, sier Tetzschner til Dagbladet.

- Både regjeringen og Høyres syn er klinkende klart. Å akseptere at militær makt kan brukes til å underkue nabostaters suverenitet, er særlig farlig for mindre stater som mer enn noen er avhengig av at folkeretten respekteres, fortsetter han.

- Christian Tybring-Gjedde mener at vi må normalisere forholdet til Russland, og at det å godta Krim under russisk kontroll kan være et ledd i dette. Hva synes du om det?

- Det bryter med all historiske erfaring. Det ville være å medvirke til å gi Russland belønning for militær maktbruk, og er ikke et bidrag til økt sikkerhet i Europa. Det er tvert imot en meget farlig tanke.

- Er du redd for at de lettere kan ta seg til rette andre steder hvis Vesten godtar at de har tatt Krim?

- Ja. Konsekvensene kan være dramatiske. Det er ikke bare spørsmål om hva Vesten mener. Brudd på folkeretten gjør hele verden farligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer