Vann-styring i Oslo

Åpner for å kaste Lan Marie

Etter å ha fordøyd milliardsjokket som byrådet i Oslo serverte i går, åpner Høyre, FNB, Venstre og KrF for at Lan Marie Berg må gå av som miljøbyråd i Oslo umiddelbart. Byrådets støtteparti ante ingenting om monstersprekken.

STIKK TIL SYLVI: Byrådsforhandlingene mellom Ap, MDG og SV er ferdige. Da Lan Marie Berg la fram deler av avtalen, kom hun med et stikk til eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Akkurat nå er det vanskelig å se hvordan hun kan bli sittende som byråd etter denne skandalen.

Anne Haabeth Rygg, gruppeleder i Oslo Høyre, åpner for at miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) må gå av etter milliardsmellen Dagbladet fortalte om i går.

I Oslo kommunes reviderte budsjett, som ble lagt fram i går, ble en budsjettsmell på 5,2 milliarder servert både velgere og opposisjon for første gang: Prislappen på den nye reservevannsløsningen til hovedstaden har steget fra 12,5 til 17,7 milliarder.

- Lan Marie Berg bør vurdere sin stilling, sier Espen Andreas Hasle (KrF) til Dagbladet.

Det er Mattilsynet som har pålagt Oslo kommune å gjennomføre prosjektet, som blir kommunens største enkeltinvestering noensinne.

Budsjettsmellen var helt ukjent for opposisjonen i Oslo.

Høring

En samlet opposisjon i Oslo, inkludert byrådets eget støtteparti, er svært opprørt.

- Av informasjonen vi nå har fått ser det ut til at byråd Berg allerede for over et år siden må ha visst at hun styrte mot en enorm budsjettsprekk med åpne øyne, uten å informere bystyret, sier Rygg videre.

Hun og Høyre varslet via Dagbladet i går at de krever høring etter milliardsmellen ingen var kjent med før i går.

Opprørt støtteparti

Også byrådets støtteparti er opprørt.

- Rødt støtter høring om saken. For meg var milliardsprekken ukjent før gårsdagen, sier Eivor Evenrud (R) til Dagbladet.

Dersom Lan Marie Berg skal kastes som følge av denne saken, må i så fall Evenrud og Rødt stille seg bak mistilliten.

- At denne informasjonen først kommer gjemt bort langt nede i et revidert budsjett er sterkt kritikkverdig, og viser igjen byrådens manglende respekt for og forståelse av de parlamentariske spillereglene i Oslo, sier Espen Andreas Hasle i KrF.

Skylder på økte kostnader

I budsjettet begrunnes kostnadssprekken på 5,2 milliarder med at kostnadene er blitt høyere enn forventet da «opprinnelig kostnadskalkyle ble utviklet og kvalitetssikret».

Det er altså prisvekst i anleggsmarkedet som får skylda.

- Det at prisene i anleggsmarkedet øker, det har vi sett i mange store prosjekter som det offentlig har ansvar for. Vi så det for eksempel på Intercity-strekningen som går til Moss-området, som økte med 70 prosent. Men det er jo veldig leit at utviklingen i markedet gjør at prosjektene blir dyrere, fortalte byrådssekretær Morten Nordskag (MDG) i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer