Åpner for å plassere barnevernsbarn i utlandet

Norske barnevernssaker har ført til betente konflikter med flere østeuropeiske land. Norge håper tilslutningen til en 20 år gammel konvensjon vil roe gemyttene.

NYE REGLER: Når Norge ratifiserer Haag '96-konvensjonen 1. juli, vil barnevernet bli pålagt å undersøke om barn kan plasseres hos slektninger i utlandet. Det vil også bli mulig for utenlandske myndigheter å kreve innsyn i barnevernssaker. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NYE REGLER: Når Norge ratifiserer Haag '96-konvensjonen 1. juli, vil barnevernet bli pålagt å undersøke om barn kan plasseres hos slektninger i utlandet. Det vil også bli mulig for utenlandske myndigheter å kreve innsyn i barnevernssaker. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge har stått i betente konflikter med blant annet Romania, Tsjekkia og de baltiske landene etter omstridte barnevernssaker de siste årene. Lørdag 16. april var det varslet demonstrasjoner mot norsk barnevern i 20 land.

Norge har gjentatte ganger fått kritikk i Europarådet, og norske ambassader i de aktuelle landene har hatt en stri hyre med å informere om og forsvare norsk barnevernspraksis. 

Norge har ratifisert Haag 1996-konvensjonen, som trer i kraft fra 1. juli. Regjeringen håper det vil bli et verktøy for å løse barnevernssaker der barnet har tilknytning til flere land, på en mer harmonisk måte.

Barnevern og barnebortføringer «Ratifikasjon av Haagkonvensjonen 1996 vil gi Norge et nytt virkemiddel for å forebygge og løse internasjonale foreldretvister, barnevernsaker og barnebortføringssaker - og kan legge til rette for mer langsiktige omsorgsløsninger for de aktuelle barna», heter deti regjeringens forslag. Ratifiseringen av konvensjonen innebærer blant annet at barn som blir tatt fra foreldrene i Norge, kan plasseres hos slektninger i utlandet framfor i norsk forsterhjem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer