Åpner for å samarbeide med Bondevik

Kristin Halvorsen er villig til å diskutere budsjettet med Bondevik hvis det kan redde skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvorsen inviterte lørdag partiets landsstyre til debatt om dilemmaer som SV står overfor dersom det skal etablere seg som et mellomstort parti med politisk makt.

- Er det mulig for oss å inngå budsjettsamarbeid med dagens regjering ved å kjøre fram en enkelt sak - nemlig å sørge for en skikkelig satsing på skolen? spurte hun i sin innledning til landsstyret.

Halvorsen er forsiktig med å besvare sitt eget spørsmål, men sier at SV må være forberedt på taktisk vanskelige avveininger for å oppnå innflytelse. Budsjettforhandlingene med Ap kan havarere, og SV kan stå for tur.

Redde høyreregjering?

- Vi har sagt at vi er tilsnakkende om budsjettet, dersom alle forslag til usosiale kutt fjernes fra regjeringens forslag. Det er selvsagt et dilemma at vi ved et forlik vil medvirke til å redde en høyredominert regjering, som trolig kommer tilbake med nye usosiale budsjettforslag ved neste korsvei. Dette må avveies mot hva vi kan oppnå i enkeltsaker, og det er viktig å teste dette i partiet, sier hun til NTB.

Halvorsen viser til varslede kutt i skoletilbudet, og mener det ikke er mulig for velgerne å finne seg i dette etter alle skoleløftene foran fjorårets valg.

SV-lederen brukte landsstyremøtet til å lufte flere dilemmaer «i skyggen av Ap-landsmøtet», som hun sa, for å unngå at partiet stivner i selvtilfredshet på grunn av medgang.

Valgerd og Kristin?

- Hva gjør SV hvis regjeringen går til grunne? Er vi klare til å møte en slik situasjon? Vil velgerne forstå en situasjon der Valgerd og jeg kan bli sittende i samme regjering? Og kan jeg forklare det til søstera mi, spurte hun.

Halvorsen sa at SV står KrF nærmere enn Ap i en del økonomiske, sosiale og miljøpolitiske spørsmål, men at det er langt større avstand i viktige verdispørsmål. Her mener hun det er Ap som står SV nærmest.

Demper NATO-motstand

Hun fulgte opp sin høyttenkning ved å tone ned SVs motstand mot utvidelsen av NATO, som vil gå videre under alliansens toppmøte senere i høst.

- SV har et detaljert program mot NATO-medlemskap og utvidelsen av NATO. Dette er en sak som er i ferd med å gå ut på dato, fordi de østeuropeiske søkerlandene er helhjertede tilhengere av NATO-medlemskap og Russland aksepterer det. Vårt viktigste utenrikspolitiske standpunkt rent følelsesmessig er i ferd med å bli til en parantes, i forhold til problemet med den egenrådige supermakten USA, sa hun.

Hun mente at NATOs betydning er sterkt synkende, fordi USA nå bruker NATO bare når det passer, og ellers fører sine kriger i kompaniskap med de enkeltland som stiller opp.

- Det bekymrer mange, ikke bare på venstresida, hvordan USA nå tar seg til rette. USAs utpressing i Sikkerhetsrådet for å skaffe seg ryggdekning for et angrep på Irak uten en egen resolusjon demonstrerer maktforholdene i verden. Vi har en historisk sjanse til å få flere til å se verden på vår måte, og da er vårt tradisjonelle engasjement mot NATO og NATO-utvidelsen ute av fokus, sa hun.

(NTB)