Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet sier GPS-sporing av demente pasienter kan være en velsignelse og ikke en trussel. 
Foto: Tore Meek / SCANPIX
Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet sier GPS-sporing av demente pasienter kan være en velsignelse og ikke en trussel. Foto: Tore Meek / SCANPIXVis mer

Åpner for å spore demente med GPS

Det går trolig mot en oppmykning av lovverket slik at det blir tillatt å utstyre pasienter med GPS-sendere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det pågår en del pilotprosjektet med bruk av GPS-sendere på demente i Norge. Pasientene som er med på forsøket må være i stand til å gi sitt samtykke på at de ønsker å gå med en GPS-sender. Er pasienten for dement, utelukker dagens regelverk bruk av GPS fordi personen da verken er i stand til å si ja eller nei til et slikt tilbud, skriver Stavanger Aftenblad.

Oversykepleier Jan Erik Fosmark ved Blidensol sykehjem sier at slik reglene er i dag, må pasienten gi sitt samtykke muntlig fra gang til gang.

Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet mener rett bruk av den nye velferdsteknologien er en velsignelse og ikke en trussel. Skåra viser til at denne teknologien kan være med og styrke livskvaliteten til en rekke pasientgrupper, som da får muligheten til å bevege seg friere enn i dag.

Han forteller at Helse- og omsorgsdepartement ser på en oppmykning av loven. I dag blir bruk av GPS på pasienter som motsetter seg dette, definert som et tvangstiltak. Det betyr at det bare unntaksvis kan brukes.

- Rett bruk av GPS kan gi økt verdighet, integritet og respekt for pasienter som i dag blir låst inn eller nektet å gå ut. Men bruk av GPS må aldri bli en erstatning for personell og må skje innenfor ryddige rammer, sier Skåra. (©NTB)