VIL UNNGÅ SV-FELLA: SV-leder Audun Lysbakken presenterte tirsdag sin nye bok «Frihet sammen», der han blant annet åpner for å søke makt sammen med KrF i stortingsvalget 2017. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL UNNGÅ SV-FELLA: SV-leder Audun Lysbakken presenterte tirsdag sin nye bok «Frihet sammen», der han blant annet åpner for å søke makt sammen med KrF i stortingsvalget 2017. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Åpner for å stå utenfor en ny rødgrønn regjeringen - og strekker ut hånda til KrF

Lysbakken om 2017 i ny bok: - SV bør snakke med alle som vil snakke med oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV og KrF har historisk vært arge opponenter i norsk politikk - men i boka «Frihet sammen» åpner nå SV-leder Audun Lysbakken for å søke makt sammen med sin gamle motpart i stortingsvalget 2017.

I boka, som slippes i dag, viser Lysbakken til at det ikke ligger an til omkamp om de store slagene hvor partiene har stått på hver sin side - om abort og homofiles rettigheter. Samtidig er det en kjensgjerning at SV står nærmere KrF enn Arbeiderpartiet og Senterpartiet i saker som fattigdoms- og flyktningpolitikk, legger han til. 

«Vi har ikke tenkt å drive med frierier til KrF, de har selv valgt en allianse som står milevis unna oss. Men om de skulle ombestemme seg, er min holdning klar: I 2017 mener jeg SV skal snakke med alle som vil snakke med oss», heter det i boka.

Åpner for rødgrønt utenforskap I boka er Lysbakken klar at han ønsker Jonas Gahr Støre som Norges neste statsminister - men ikke Arbeiderpartiet aleine ved makta. Et Ap som ikke er forpliktet til å samarbeide mot venstre, vil skli mot høyre, advarer Lysbakken:

«Vi vil ikke tilbake til tiden da Ap og Høyre fant hverandre i de viktigste sakene som gjaldt økonomi og velferd, for løsningene lå langt fra dem SV vil ha. Og vi vet at Ap på egen hånd ikke kommer til å stå for den klimapolitikken som trengs i de viktige årene som kommer.»

SV-lederen ønsker også å samarbeide med Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne. Samtidig er han klar på at selv om SV må søke makt i 2017, betyr ikke det at partiet må gå inn i regjering:

«Det kan bety å gå i regjering, men det kan også bety forpliktende samarbeid i Stortinget», skriver han.

Slik skal SV unngå SV-fella SV strever fortsatt med å komme over sperregrensa på meningsmålingene, og Lysbakken mener partiet må vokse før det kan gå inn i regjering:

 «SV må vokse for å kunne gå inn i regjering på nytt. Når den dagen kommer, skal vi gjøre det med styrke. Noe tall kommer vi imidlertid ikke til å gi på forhånd, det har vi lært av Thorbjørn Jagland», skriver Lysbakken, med henvisning til den daværende Ap-statsministerens famøse ulitmatum fra 1997-valgkampen.

Nå har SV-lederen åpenbart latt seg inspirere av sentrumskameratene KrF og Venstre, og deres samarbeidsavtale med Høyre/Frp-regjeringen:

«Jeg mener en forpliktende avtale av den typen KrF og Venstre inngikk med Erna Solbergs regjering, kan være et alternativ også på vår side. En slik avtale kan gi viktig politisk gjennomslag, samtidig som friheten til å øve innflytelse gjennom debatt og mobilisering utenfor regjering bevares.»   Må sette makt bak krava Samtidig er han klar på at SV må lære av sine feil, med særlig henvisning til 2005- og 2009-valgkampene. Om sistnevnte valgkamp skriver han at «å stemme rødgrønt ble det samme som å stemme på statsministerens parti, og det var ikke klart nok hva slags forskjell det ville utgjøre om du stemte SV i stedet».

Når partiet skal kjempe om velgerne i 2017, må det være tydeligere, mer konkrete og sette makt bak de viktigste kravene:
 
«SVs landsmøte i 2017 skal ta stilling til hvilke saker som skal være aller viktigst for oss. Mitt råd til SVs medlemmer kommer til å være å gjøre en tydelig prioritering av noen helt konkrete forslag. Denne gangen må det være klart for alle hva som er viktigst for oss, og hvordan det skal gjennomføres. Så blir oppgaven å få gjennomslag for det.»

MOTPOLER: SV og KrF har i alle år vært motpoler i norsk politikk. SV-leder Audun Lysbakken strekker likevel ut hånda til KrF, her ved leder Knut Arild Hareide, i forkant av stortingsvalget i 2017. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MOTPOLER: SV og KrF har i alle år vært motpoler i norsk politikk. SV-leder Audun Lysbakken strekker likevel ut hånda til KrF, her ved leder Knut Arild Hareide, i forkant av stortingsvalget i 2017. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer