Olemic Thommessen, byggeskandalen

Åpner for å støtte annen Høyre-president

Ap, Sp og SV åpner for at de kan støtte en annen kandidat fra Høyre dersom Olemic Thommesen byttes ut som stortingspresident.

TALTE DAGER? Olemic Thommessen møter saftig kritikk fra opposisjonen, som nå åpner for å støtte en annen Høyre-politiker som stortingspresident. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TALTE DAGER? Olemic Thommessen møter saftig kritikk fra opposisjonen, som nå åpner for å støtte en annen Høyre-politiker som stortingspresident. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke mange måneder siden Olemic Thommesen ble gjenvalgt som stortingspresident av et knapt flertall i Stortinget, mot Ap's Eva Kristin Hansen som motkandidat.

Nå åpner venstresida på Stortinget for at de kan støtte en annen kandidat fra Høyre dersom partiet selv går med på å bytte ut Thommesen som stortingspresident.

- Vi registrerer jo at det er et flertall som har hatt et valgteknisk samarbeid også når det gjelder stortingspresidenten, og at det var en debatt mellom Høyre og KrF om hvorvidt Høyre kunne komme med en annen kandidat. Nå er ikke dette spørsmålet drøftet hos oss, men mitt utgangspunkt er at det kunne vært interessant å vurdere å støtte det, dersom Høyre nå kommer opp med en annen kandidat, sier finanspolitisk talsperson Rigmor Aasrud i Ap til Dagbladet.

Aasrud understreker at spørsmålet er prematurt, ettersom Ap uansett vil avvente redegjørelsene fra Thommesen onsdag og i Stortinget i plenum, før de tar stililng til om de har tillit til Thommesen eller ikke.

Gigasprekk

Opposisjonen på Stortinget holder langt på vei Thommessen ansvarlig for budsjettsprekken ved byggeprosjektet på Løvebakken. Prosjektet er 1,2 milliarder over budsjett og mandag kveld beskrev Thommessen saken som «et mareritt».

Stortingets direktør, Ida Børresen, gikk på dagen etter forrige budsjettsprekk på 500 millioner.

Thommessen forsikret Stortinget 20. desember i fjor om at byggeprosjektet ikke så ut til å bli dyrere enn 1,8 mrd.

- Vil se med interesse på det

Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, åpner også for at Senterpartiet kan støtte en annen kandidat fra Høyre dersom partiet selv vil gjøre noe med Thommesens rolle som stortingspresident.

- Dersom Høyre skulle foreslå en annen kandidat, vil vi se med interesse på det, sier Arnstad i en sms til Dagbladet.

SV sier det samme.

- Vi er åpen for at stortingspresidenten kan være en annen stortingspresident fra Høyre, ja. For oss handler ikke dette om partilinjer, men at Stortinget har fått for dårlig informasjon om overskridelsene i byggeprosjektet. Det er Olemic Thommessens ansvar, sier finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski til Dagbladet.

KrF avventer

Dermed er det - nok en gang - KrF det avhenger av.

Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan ville tirsdag ikke svare på spørsmål om KrF kan støtte en annen Høyre-kandidat enn Thommessen.

Det til tross for at KrF etter sigende skal ha bedt Høyre om å komme opp med en annen kandidat i forbindelse med voteringen i fjor høst, uten at de ble lyttet til da.

- Vi avventer redegjørelsen og vil ta stilling til den med de spørsmål og kommentarer som vi synes er nødvendig for å få svar på hvilken årvåkenhet presidentskapet har vist for å følge opp Stortingets vedtak for å få kontroll med kostnadene. Og ikke minst vil vi vite hvordan presidentskapet har bidratt til å redusere kostnadene, sier Grøvan, som er klar på at situasjonen er svært alvorlig.

Dagbladet erfarer også at krefter i Høyre er åpen for at andre fra partiet kan ta over Thommessens verv, dersom partiet går for å fjerne stortingspresidenten. Da det stormet rundt Olemic Thommessen, før han ble valgt av et splittet storting i fjor høst, ble Ingjerd Schou (H) og Michael Tetzschner (H) nevnt som mulige stortingspresidenter.

Kan åpne for mistillit

Dagbladet har vært i kontakt med Tetzschner, som ikke ønsker å kommentere spørsmålet om en annen Høyre-president enn Thommesen.

- Det ville det være upassende av meg å kommentere, skriver han i en sms til Dagbladet.

Thommessen skal forklare seg for Stortingets finanskomité, samt de parlamentariske lederne, onsdag morgen 0830.

Etter det Dagbladet forstår, kan hans skjebne bli beseglet da: Svarer han ikke godt nok for seg, kan både krefter i KrF og Høyre åpne for mistillit mot stortingspresidenten.