Åpner for å straffeforfølge «Bolivia-Stina»

Stine Brendemo Hagen rømte til Norge fra en ti år lang narkostraff i Bolivia. Nå ser påtalemyndigheten på mulighetene for å straffe henne i Norge.

 RØMTE FRA STRAFFEN:  Stina Brendemo Hagen ble dømt til ti års fengsel i Bolivia, men rømte fra straffen til Norge. I går vitnet hun i Borgarting lagmannsrett der fem personer er tiltalt i forbindelse med narkosmuglinga. Bildet er tatt under rettssaken i Cochabamba, Bolivia.   FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.
RØMTE FRA STRAFFEN: Stina Brendemo Hagen ble dømt til ti års fengsel i Bolivia, men rømte fra straffen til Norge. I går vitnet hun i Borgarting lagmannsrett der fem personer er tiltalt i forbindelse med narkosmuglinga. Bildet er tatt under rettssaken i Cochabamba, Bolivia. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kjenner til deler av et avhør som ble gjort med Stina Brendemo Hagen tidligere i år.

Der kommer det fram at påtalemyndigheten nå ser på muligheten for å straffe henne for de forholdene hun ble dømt for i Bolivia.

I 2008 ble Brendemo Hagen og to andre norske jenter tatt med 22 kilo kokain i bagasjen på vei ut av Bolivia. Vekta ble seinere nedjustert til 11 kilo fordi kokainet ikke var skikkelig veid. For dette fikk hun 10 år og åtte måneders fengsel i Bolivia.

I slutten av juli i fjor ble hun løslatt mot kausjon og meldeplikt. Da benyttet Brendemo Hagen sjansen til å rømme hjem til Norge.

To alternativer - Du har status som siktet, som betyr at saken din ikke er avklart og at du på et tidspunkt kan bli iretteført i Norge, blir Brendemo Hagen forklart i avhøret.

Kripos skisserer to alternativer for å straffeforfølge Hagen: Det første alternativet er ved hjelp av en politisk avtale med Bolivia slik at straffen kan overføres og sones i Norge. Den andre muligheten er at dommen i Bolivia ikke er rettskraftig og at hun dermed i praksis ikke er straffet for narkosmuglinga.

Statsadvokat Petter Mandt har tidligere påpekt at det ikke er aktuelt for norsk påtalemyndighet å straffeforfølge Brendemo Hagen ettersom hun allerede er dømt for narkotikasmuglig i Bolivia. Det er et rettsprinsipp at man ikke skal straffes mer enn én gang for det samme forholdet.

I forrige uke startet ankesaken i Borgarting lagmannsrett om det som skjedde i Bolivia. Der står fem personer tiltalt for medvirkning til narkosmuglinga, blant annet den 22 år gamle kvinnen som ble tatt med kokain i bagasjen sammen med Brendemo Hagen og Madelaine Rodriguez. I går vitnet Brendemo Hagen i lagmannsretten.

Venter på svar Dagbladet kjenner til at statsadvokaten har oversendt et brev til Bolivianske myndigheter for å få klarhet i saken.

- Jeg har ikke oversikt over hennes status akkurat nå, men i Norge er det slik at dersom du har tvangsmidler mot deg, vil du få status som siktet. Det ble gjort en del tvangsmidler mot dem mens de var i Bolivia. Det betyr ikke nødvendigvis at det vil bli tatt ut tiltale mot henne, sier Petter Mandt til Dagbladet.

- Ser dere på muligheter for å straffeforfølge henne i Norge?

- Det vil jeg ikke kommentere.

Jurist og filosof Morten Kinander har tidligere uttalt at det er viktig for folks rettsfølelse at Brendemo Hagen straffes i Norge. Han har mener det heller ikke vil være noe problem.

- Jeg fikk med meg at statsadvokaten gikk ut og sa hun ikke kan straffes to ganger for samme forhold. Men det gjelder bare innen ett og samme land, eller dersom man har noen form for avtale med landet. Rettskraftspørsmålet hviler muligens på en misforståelse av internasjonal rett. Vår rettspleie kan ikke være avhengig av hva all slags domstoler rundt omkring i verden gjør, sier han.

Dagbladet har forsøkt å nå advokat Frode Sulland som representerer Brendemo Hagen, men han har ikke svart Dagbladets henvendelser.