Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner for å tvangs- innlegge Breivik

Agnar Aspaas og Terje Tørrissen oppnevnt som nye sakkyndige.

TVANGSINNLEGGELSE AKTUELT: Agnar Aspaas sier til NTB at det kan bli aktuelt å få Anders Behring Breivik tvangsinnlagt derosm han ikke samarbeider med dem i arbeidet med en ny rettsakkyndig rapport.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
TVANGSINNLEGGELSE AKTUELT: Agnar Aspaas sier til NTB at det kan bli aktuelt å få Anders Behring Breivik tvangsinnlagt derosm han ikke samarbeider med dem i arbeidet med en ny rettsakkyndig rapport. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vi fulgte oppnevnelsen av de nye sakkyndige - Terje Tørrissen og Agnar Aspaas - i nyhetsstudio.

Agnar Aspaas sier det kan bli aktuelt å tvangsinnlegge Anders Behring Breivik for observasjon, dersom han ikke vil samarbeide med de nye sakkyndige.

- Det gjør arbeidet vanskeligere dersom Breivik ikke vil la seg undersøke av oss, og det kan bli aktuelt med en tvangsinnleggelse. Men dette må vi diskutere med retten, sier Aspaas til NTB.

UTILREGNELIG - TILREGNELIG: Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte med at Breivik er utilregnelig. I dag oppnevnte Oslo tingrett to nye sakkyndige, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, som skal vurdere spørsmålet på nytt. Foto: politiet
UTILREGNELIG - TILREGNELIG: Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte med at Breivik er utilregnelig. I dag oppnevnte Oslo tingrett to nye sakkyndige, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, som skal vurdere spørsmålet på nytt. Foto: politiet Vis mer

Anders Behring Breivik har tidligere gjort det klart overfor sine forsvarere at han har mistet tillit til rettsoppnevnte sakkyndige, og at han ikke kommer til å samarebeide med nye sakkyndige.

- Bør utredes nærmere Retten oppnevnte i dag Agnar Aspaas og Terje Tørrissen som nye sakkyndige i terrorsaken.

- Retten finner det etter en helhetsvurdering påkrevet å oppnevne to nye sakkyndige for å vurdere siktedes tilregnelighet. Retten mener saken helt spesielle og særdeles alvorlige karakter tilsier at tilregnelighetsspørsmålet bør utredes nærmere, heter det i oppnevningen fra tingrettsdommet Wenche Elisabeth Arntzen.

Blant begrunnelsene for at det oppnevnes nye er de helsepersonell ved Ila fengsel ikke har observert tegn på at siktede er psykotisk.

«Second opinion» - Videre er det i den offentlige debatt fra ulikt hold reist kritikk mot den sakkyndige erklæringen som er avgitt. Retten har selv ikke hatt grunnlag for å vurdere berettigelsen av denne kritikken. Disse omstendigheter taler for å la uavhengige sakkyndige foreta en ny utredning av siktedes tilregnelighet basert på det samlede bevismaterialet, sier Arntzen.

- Det vil være svært uheldig, særlig av hensyn til de fornærmede og etterlatte, om det under hovedforhandlingen likevel skulle vise seg nødvendig av hensyn til sakens opplysning å innhente en ny sakkyndig utredning, med den konsekvens at saken må utsettes. Retten mener at det også har en egenverdi å innhente en «second opinion» om siktedes tilregnelighet uavhengig av om erklæringen vil få direkte betydning for sakens utfall. En ny utredning vil, uansett, konklusjon, bidra til at tilregnelighetsspøsrmålet blir ytterligere belyst og således styrke rettens avgjørelsesgrunnlag, skriver retten.

ERFAREN: Terje Tørrissen anses som en erfaren psykiater og var sakkyndig blant annet under rettssaken om overgrepssaken i Alvdal.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
ERFAREN: Terje Tørrissen anses som en erfaren psykiater og var sakkyndig blant annet under rettssaken om overgrepssaken i Alvdal. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!