Åpner for å vrake sammenslåinger

Ap-leder Jonas Gahr Støre på valgkampturné i Nord-Norge åpner for å droppe tvangssammenslåing av nye regioner i 2021.

KAN VRAKES: Ap-leder Jonas Gahr Støre åpner for å droppe tvangssammenslåing av nye regioner i 2021. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KAN VRAKES: Ap-leder Jonas Gahr Støre åpner for å droppe tvangssammenslåing av nye regioner i 2021. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Hvis flertallet i dette fylkestinget, med særlig vekt på ordføreren i Finnmark, sier de vil ut av sammenslåingen i 2021, vil Arbeiderpartiet gå inn for det, sa Ap-lederen da han besøkte Hammerfest på sin valgkampturné onsdag.

I Finnmark har Ap nesten halvert sin oppslutning, fra 46 prosent i 2015 til 23,9 prosent i dag, ifølge en meningsmåling i juni.

- Det er alarmerende dårlige meningsmålinger, sier fylkesordfører i Finnmark Ragnhild Vassvik Karlstad til NRK.

Hun mener det er helt riktig å skrote sammenslåingen mellom Troms og Finnmark som Arbeiderpartiet har stemt mot i tre omganger på Stortinget. Karlstad mener det haster å få ut beskjed om at Ap vil skrote sammenslåingen.

- Med de målingene vi har nå kan det se ut som om vi både taper fylkestingsvalget og en rekke av kommunene våre rundt i Finnmark, sier hun.

Å oppheve sammenslåingen av Troms og Finnmark kan bety omkamp også for andre fylker.

- Den andre store floken er Viken, som er en veldig kunstig region. Og det samme må egentlig gjelde der, i forhold til hva de regionale politikerne mener, når vi kommer til 2021, sier Støre til NRK.