Regionreform:

Åpner for Alta-bytte

Jonas Gahr Støre utelukker ikke at Alta kan melde permanent overgang til Troms. Men Trygve Slagsvold Vedum insisterer på å vente til etter oppløsningen av Troms og Finnmark, selv om folkevilja lokalt ønsker å bytte fylke.

NORD-NORGE: Jonas Gahr Støre holder døra åpen for at Alta kan ble en del av Troms. Senterpartiet mener dette i så fall må søkes om i etterkant av oppløsninga i nord. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

NORD-NORGE: Jonas Gahr Støre holder døra åpen for at Alta kan ble en del av Troms. Senterpartiet mener dette i så fall må søkes om i etterkant av oppløsninga i nord. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ikke utelukke at Alta kan bli en del av Troms fylke etter valget.

Dagbladet er kjent med krefter i Alta som ønsker å melde overgang til de gamle nabofylket i sør ved en eventuell oppløsning av Troms og Finnmark.

- Arbeiderpartiet har lenge vært tydelig på at vi var mot høyreregjeringens tvangsreform. Om vi får regjeringsmakt etter valget vil vi lytte til fylkestingene, og hvis det vedtas ønske om oppløsing vil vi støtte det, sier Støre til Dagbladet.

På direkte spørsmål om Alta svarer Ap-lederen slik:

- Når det gjelder kommuner som ønsker å flytte fra et fylke til et annet, må vi se på det hvis den situasjonen oppstår, sier Støre til Dagbladet.

- Helt egen problemstilling

Etter valget er det stor sannsynlighet for at både Ap og Sp sitter i regjering, med eller uten SV. Dermed går det med oppløsning av Troms og Finnmark.

Men Senterpartiet vil ikke la Alta bykse til Troms-sida av fylkesgrensa i sammen håndvending.

- Det blir en helt egen problemstilling. Alta kan ønske det, men det må i så fall skje etter reglene i inndelingsloven. Det er helt klare regler når en del av et fylke eller en kommune ønsker å bryte ut og overføres til en annen. Det skjer først ved et innbyggerinitiativ, dernest må det være en folkeavstemning i Alta, og til slutt må den eventuelle søknaden behandles i kommunaldepartementet, sier parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer