Regionreform:

Åpner for Alta-bytte

Jonas Gahr Støre utelukker ikke at Alta kan melde permanent overgang til Troms. Men Trygve Slagsvold Vedum insisterer på å vente til etter oppløsningen av Troms og Finnmark, selv om folkevilja lokalt ønsker å bytte fylke.

NORD-NORGE: Jonas Gahr Støre holder døra åpen for at Alta kan ble en del av Troms. Senterpartiet mener dette i så fall må søkes om i etterkant av oppløsninga i nord. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

NORD-NORGE: Jonas Gahr Støre holder døra åpen for at Alta kan ble en del av Troms. Senterpartiet mener dette i så fall må søkes om i etterkant av oppløsninga i nord. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ikke utelukke at Alta kan bli en del av Troms fylke etter valget.

Dagbladet er kjent med krefter i Alta som ønsker å melde overgang til de gamle nabofylket i sør ved en eventuell oppløsning av Troms og Finnmark.

- Arbeiderpartiet har lenge vært tydelig på at vi var mot høyreregjeringens tvangsreform. Om vi får regjeringsmakt etter valget vil vi lytte til fylkestingene, og hvis det vedtas ønske om oppløsing vil vi støtte det, sier Støre til Dagbladet.

På direkte spørsmål om Alta svarer Ap-lederen slik:

- Når det gjelder kommuner som ønsker å flytte fra et fylke til et annet, må vi se på det hvis den situasjonen oppstår, sier Støre til Dagbladet.

- Helt egen problemstilling

Etter valget er det stor sannsynlighet for at både Ap og Sp sitter i regjering, med eller uten SV. Dermed går det med oppløsning av Troms og Finnmark.

Men Senterpartiet vil ikke la Alta bykse til Troms-sida av fylkesgrensa i sammen håndvending.

- Det blir en helt egen problemstilling. Alta kan ønske det, men det må i så fall skje etter reglene i inndelingsloven. Det er helt klare regler når en del av et fylke eller en kommune ønsker å bryte ut og overføres til en annen. Det skjer først ved et innbyggerinitiativ, dernest må det være en folkeavstemning i Alta, og til slutt må den eventuelle søknaden behandles i kommunaldepartementet, sier parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad til Dagbladet.

Ved en eventuell oppløsning av Troms og Finnmark, vil Alta derfor først måtte gå tilbake til Finnmark - som de opprinnelig hører til - før dette eventuelt kan påbegynnes, understreker Arnstad.

- En slik prosess har skjedd flere ganger og i ulike deler av landet, men det er altså en omstendelig prosess, sier Arnstad.

Splid i nord

Gamle Finnmark fylke er delt i synet på framtida.

Mens flertallet i Finnmark ønsker løsrivelse fra tvangsskapningen Troms og Finnmark fylkeskommune, er det sterke røster i Alta kommune som ønsker å forbli.

Det bor rundt 75 000 mennesker i Finnmark. Drøyt 20 000 av disse bor i Alta. Et Finnmark uten Alta vil dermed være jevnstore med byer som Ålesund og Tønsberg.

En sentralt plassert fylkespolitiker Dagbladet har snakket med omtaler Alta som «jokeren» når det gjelder oppløsningen av Finnmark. Vedkommende tviler på at det vil være mulig å reetablere et nytt Finnmark uten fylkets mest folkerike kommune.

Uenighet om tvangsbruk

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum bekreftet nylig overfor Dagbladet at han vil oppløse tvangssammenslåtte fylker dersom bare den minste parten vil ut.

- Det er som et ekteskap. Hvis én part vil ut, så må det nesten bli sånn. Da må man bare respektere de ønskene den andre parten har, sa Vedum.

Også her er han uenig med Støre og Ap, som vil lytte til fylkestingets dom, uansett hva den måtte være.

Det er soleklart rødgrønt flertall på nær sagt alle meningsmålinger. På Dagbladets ferske måling forrige uke er Ap og Sp likevel avhengig av SV for å danne flertallsregjering.

Også SV ønsker å oppløse Troms og Finnmark.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer