Coronavirus i Norge:

Åpner for andre tiltak mandag

Helseminister Bent Høie åpner for at det på mandag kan legges fram andre tiltak enn dem vi har i dag.

UROLIG PERIODE: Bjørn Guldvog oppdaterer om smittesituasjonen. Video: Jostein Sletten / Frode Andresen Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 59 000 +383
innlagt 132 -21
døde 522 +5
påvist smittet 95 600 000+514.0K
døde 2 040 000 +9.3K
Se mer

Helseminister Bent Høie venter spent på å motta Helsedirektoratets og Folkehelseinstituttets nye vurderinger av smittesituasjonen og de gjeldende smitteverntiltakene. Overfor Dagbladet åpner han for at det på mandag kan komme andre tiltak enn dem vi har i dag.

Tirsdag meldte Dagbladet at Høie og Helse- og omsorgsdepartementet hadde gitt helsemyndighetene i oppdrag å gjøre nye vurderinger. Nå er svaret rett rundt hjørnet.

- Det vil vi ganske raskt få svar på. Regjeringen vil ta stilling til dette gjennom helga, også vil statsministeren legge fram våre konklusjoner i en orientering som vi skal holde for Stortinget på mandag, sier Høie til Dagbladet.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Andre tiltak

I forrige uke ble det registrert omkring 4600 smittetilfeller i Norge. Det er mer enn noensinne. Samtidig frykter helsemyndighetene spredning av muterte virusvarianter, som skal være betydelig mer smittsomme enn de opprinnelige coronavirusvariantene.

- Vi er fortsatt i en situasjon hvor vi må være forberedt på at vi må ha strenge nasjonale tiltak, men så betyr ikke det nødvendigvis at det er de tiltakene som vi har nå som må videreføres. Dette ser jeg fram til å se de faglige vurderingene omkring, sier Høie.

- Kan man tolke det som at det kan komme andre tiltak?

- Ja, det kan man også gjøre, og det kan komme en annen sammensetning av tiltak, så dette er noe vi hele tiden vurderer.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Stor variasjon

I forrige uke hadde vi dager der hvor det ble meldt inn 300 nye smittetilfeller i Norge til Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS), mens det andre dager ble meldt inn 900 nye tilfeller i løpet av en dag. Denne uka har vi både sett dager med 400 nye innmeldte tilfeller, og en dag med 700 nye innmeldte tilfeller.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til Dagbladet at det er ganske vanskelig å si hva som er grunnen til dette.

- Vi har hatt stor variasjon i dagstallene helt siden jul – større enn vi har vært vant til – men vi tror at det kommer til å stabilisere seg, sier helsedirektøren til Dagbladet og fortsetter:

- Vi er i en litt urolig periode, og det er vanskelig å vite hva som er veien ut av dette: Om vi kommer til å ha økende smitte, en stabilisering eller om det går nedover. Så vi får bare vente og se.

- Alvorlig

Guldvog sier at det er svært gledelig at antallet innleggelser har vært relativt stabile siden november, og befolkningen ifølge nye undersøkelser ser ut til å forholde seg til helsemyndighetenes råd.

- Hva tenker du om at det i forrige uke ble registrert flere tilfeller enn noensinne?

- Det er alvorlig, og vi anbefalte regjeringen å iverksette mer inngripende tiltak etter nyttår i håp om å presse smitten kraftig ned, og unngå at de nye virusvariantene etablerer seg i Norge. Det er foreløpig ikke påvist villsmitte i Norge med disse variantene, og det forsøker vi å unngå så lenge som mulig, sier Guldvog.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Muterte varianter

Siden 4. januar har det blitt registrert bare ett nytt tilfelle av den muterte virusvarianten fra Storbritannia, og ingen nye tilfeller av den muterte virusvarianten fra Sør-Afrika. Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet opplever det som positivt.

- Det er en positiv nyhet. Vi har skjerpet overvåkingen i denne perioden, og alle er oppmerksomme på at folk som har reist fra Storbritannia og Sør-Afrika ikke bare skal testes for å påvise viruset, men også for å sende prøvene til Folkehelseinstituttet, slik at vi kan helgenomsekvensere og finne ut om virusene har disse mutasjonene, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Totalt har det blitt registrert 24 tilfeller av den britiske varianten og ett tilfelle av den sørafrikanske varianten i Norge. Professor i samfunnsmedisin Steinar Westin uttalte seg kritisk om helsemyndighetenes analysekapasitet i et intervju med Dagbladet tirsdag.

- Vi øker kapasiteten og ser på muligheter for samarbeid med andre for å øke kapasiteten ytterligere. Vi har også bedt laboratoriene om å sende inn flere slike prøver. I tillegg gjør vi kompliserte beregninger av hvilke prøver vi bør undersøke, og hvor mange, sier Stoltenberg.

SONGAR: Den siste sangen fra Youtube-kanalen «Songar frå nyheitene» går nå sin seiersgang. Og det er en bommert fra statsministeren som er i sentrum. Video: Songar / Delebekk / Dagbladet TV, 17. mars 2020 Vis mer

Mandagseffekten

Stoltenberg påpeker at de sterkt varierende smittetallene i Norge kan skyldes ulike test- og rapporteringsvaner. Dette har blant annet ført til at man gjennom store deler av pandemien har registrert lavere smittetall på mandager, fordi kapasiteten har vært lavere i helgene.

- Smittetallene har variert fra dag til dag hele tiden fordi det er ulike test- og rapporteringsvaner som slår ut. Derfor rapporterer vi ukentlige smittetall, og er opptatt av at man ikke skal vektlegge dagstallene for mye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer