2,5 MRD: I fjor fikk Avinor 2,5 mrd kroner fra selskapet som drifter taxfree-salget ved de største flyplassene i Norge. 
2,5 MRD: I fjor fikk Avinor 2,5 mrd kroner fra selskapet som drifter taxfree-salget ved de største flyplassene i Norge. Vis mer

Åpner for at Polet overtar taxfree

Flere av partiene på Stortinget ønsker at Vinmonopolet skal stå for taxfree-salg av alkohol på flyplassene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Senterpartiet, SV og KrF går inn for at Vinmonopolet tar ansvaret for det avgiftsfrie alkoholsalget. MDG vil primært avvikle hele taxfree-ordningen, men gir subsidiær støtte til Vinmonopolet. Arbeiderpartiet og Venstre er i tenkeboksen.

Regjeringen er i utgangspunktet innstilt på å bevare dagens ordning.

Travel Retail Norway har kontrakt med Avinor ut 2022. I fjor fikk Avinor utbetalt 2,5 mrd kroner fra Travel Retail for retten til å drifte taxfree-salget.

Ber om utredning

Saken vil bli diskutert i stortingssalen neste lørdag fordi KrF vil ha regjeringen til å utrede mulighetene for at Vinmonopolet overtar taxfree-salget.

I finanskomiteens innstilling som avgis mandag klokka 13 har KrF lagt inn følgende merknad:

«Stortinget ber regjeringen om å legge frem en sak for Stortinget der det vurderes alle konsekvenser av og nødvendige lovendringer for at Vinmonopolet skal overta taxfree-salget av alkohol ved norske flyplasser ved utløp av gjeldende anbudsperioder».

- Vi håper på at andre partier også er på dette sporet, forslaget vårt er lagt an slik at flere forhåpentligvis kan støtte det, sier Hans Olav Syversen, KrFs finanspolitiske talsperson.

Inn i statskassa

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum opplyser at Senterpartiet vil støtte KrF-forslaget.

- Vi mener det er klokt at Polet overtar ansvaret på Avinors flyplasser, slik at taxfree-driften fortsetter å finansiere luftfarten i Norge. Taxfree er et enormt overskuddsforetak for de utenlandske eierne. Ved at Vinmonopolet overtar, kan disse pengene gå inn i statskassa og brukes til alkoholpolitisk arbeid. Vinmonopolet nyter stor tillit i befolkningen som vårt alkoholpolitiske verktøy, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Taxfree avgjørende

Arbeiderpartiet kommer også til å gi sin støtte i stortingssalen til forslaget fra KrF, det samme gjør trolig Venstre.

Ap vil avvente utredningen før man konkluderer om Polets rolle.

- For oss er det viktig at Avinor-modellen opprettholdes for å kunne videreføre et godt flytilbud i hele landet, noe inntektene fra taxfree-salget i dag er avgjørende for. Vi er positive til å vurdere om polet kan drive det i framtida, sier Kjell-Idar Juvik, luftfartsansvarlig i Arbeiderpartiet.

Fjerne Polet

Fremskrittspartiets stortingsgruppe vil stemme mot at taxfree-ordningen utredes, opplyser Roy Steffensen, medlem i finanskomiteen.

- Vår primærpolitikk er å fjerne Vinmonopolet. Vi ønsker ikke å styrke Vinmonopolet ved at de skal overta salget av alkohol på norske flyplasser, sier Roy Steffensen.

Subsidiere med sprit

Miljøpartiet De Grønne vil fjerne taxfree-ordningen, men støtter at Vinmonopolet kommer inn hvis primærstandpunktet ikke får flertall.

- For oss blir det helt feil å subsidiere klimafiendtlig reising med sprit, sier Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for MDG.