Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner for at Polet overtar taxfree

Flere av partiene på Stortinget ønsker at Vinmonopolet skal stå for taxfree-salg av alkohol på flyplassene.

2,5 MRD: I fjor fikk Avinor 2,5 mrd kroner fra selskapet som drifter taxfree-salget ved de største flyplassene i Norge. 
2,5 MRD: I fjor fikk Avinor 2,5 mrd kroner fra selskapet som drifter taxfree-salget ved de største flyplassene i Norge.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Senterpartiet, SV og KrF går inn for at Vinmonopolet tar ansvaret for det avgiftsfrie alkoholsalget. MDG vil primært avvikle hele taxfree-ordningen, men gir subsidiær støtte til Vinmonopolet. Arbeiderpartiet og Venstre er i tenkeboksen.

Regjeringen er i utgangspunktet innstilt på å bevare dagens ordning.

Travel Retail Norway har kontrakt med Avinor ut 2022. I fjor fikk Avinor utbetalt 2,5 mrd kroner fra Travel Retail for retten til å drifte taxfree-salget.

Ber om utredning

Saken vil bli diskutert i stortingssalen neste lørdag fordi KrF vil ha regjeringen til å utrede mulighetene for at Vinmonopolet overtar taxfree-salget.

I finanskomiteens innstilling som avgis mandag klokka 13 har KrF lagt inn følgende merknad:

«Stortinget ber regjeringen om å legge frem en sak for Stortinget der det vurderes alle konsekvenser av og nødvendige lovendringer for at Vinmonopolet skal overta taxfree-salget av alkohol ved norske flyplasser ved utløp av gjeldende anbudsperioder».

- Vi håper på at andre partier også er på dette sporet, forslaget vårt er lagt an slik at flere forhåpentligvis kan støtte det, sier Hans Olav Syversen, KrFs finanspolitiske talsperson.

Inn i statskassa

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum opplyser at Senterpartiet vil støtte KrF-forslaget.

- Vi mener det er klokt at Polet overtar ansvaret på Avinors flyplasser, slik at taxfree-driften fortsetter å finansiere luftfarten i Norge. Taxfree er et enormt overskuddsforetak for de utenlandske eierne. Ved at Vinmonopolet overtar, kan disse pengene gå inn i statskassa og brukes til alkoholpolitisk arbeid. Vinmonopolet nyter stor tillit i befolkningen som vårt alkoholpolitiske verktøy, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Taxfree avgjørende

Arbeiderpartiet kommer også til å gi sin støtte i stortingssalen til forslaget fra KrF, det samme gjør trolig Venstre.

Ap vil avvente utredningen før man konkluderer om Polets rolle.

- For oss er det viktig at Avinor-modellen opprettholdes for å kunne videreføre et godt flytilbud i hele landet, noe inntektene fra taxfree-salget i dag er avgjørende for. Vi er positive til å vurdere om polet kan drive det i framtida, sier Kjell-Idar Juvik, luftfartsansvarlig i Arbeiderpartiet.

Fjerne Polet

Fremskrittspartiets stortingsgruppe vil stemme mot at taxfree-ordningen utredes, opplyser Roy Steffensen, medlem i finanskomiteen.

- Vår primærpolitikk er å fjerne Vinmonopolet. Vi ønsker ikke å styrke Vinmonopolet ved at de skal overta salget av alkohol på norske flyplasser, sier Roy Steffensen.

Subsidiere med sprit

Miljøpartiet De Grønne vil fjerne taxfree-ordningen, men støtter at Vinmonopolet kommer inn hvis primærstandpunktet ikke får flertall.

- For oss blir det helt feil å subsidiere klimafiendtlig reising med sprit, sier Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for MDG.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!