OMSKJÆRING :  Bent Høie vil at helseforetakene skal ha ansvar for omskjæring av gutter, men at private kan utføre inngrepet.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OMSKJÆRING : Bent Høie vil at helseforetakene skal ha ansvar for omskjæring av gutter, men at private kan utføre inngrepet. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Åpner for at private kan gjennomføre omskjæring av gutter

Norsk barnekirurgisk forening og Norsk barnelegeforening mener møtet med Høie var konstruktivt, men kun en midlertidig seier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Omskjæring av gutter er ikke helsehjelp og det er ikke heller ikke en offentlig oppgave, sier Jan-Petter Odden, leder for Norsk barnelegeforening.

Både Jan-Petter Odden og Morten Vigen, leder for Norsk barnekirurgisk forening, betegner møtet med Bent Høie i dag som konstruktivt og oppklarende, men er samtidig klar på at det kun er snakk om en midlertidig seier.

- Vi er glad for at inngrepene ikke skal foretas på barselavdelingene, og for at helse- og omsorgsministeren åpner for at det kan settes ut til private, sier Odden.

For Høie er ikke hvem som utfører inngrepene det viktige, men at helseforetakene har ansvaret for at inngrepene blir gjennomført medisinsk forsvarlig måte.

- Vår regjering har ikke noe prinsipp om at dette må foregå på offentlige sykehus. Det viktige er at dette blir helseforetakenes ansvar, men de kan gjerne organisere seg slik at inngrepene kan blir foretatt på private klinikker, sier Bent Høie, helse- og omsorgsminister.

Ikke helt fornøyde
Både Odden og Vigen er i utgangspunktet mot omskjæring av guttebarn.

- Inngrepet omfatter en varig endring av kjønnsorganet til barna, og jeg mener et slikt inngrep vil kreve samtykke fra barnet, sier Odden.

Vigen sier at Norsk barnekirurgisk forening støtter barneombudets arbeid mot omskjæring av gutter.

Høie mener det viktige er at inngrepene foregår i ordnede former, og at det offentlige har oversyn.

- Det viktigste er at vi nå får et lovverk som tar hensyn til barna det gjelder, og at inngrepene blir foretatt under forsvarlige forhold og av kompetente leger, sier Høie.

Flere vil reservere seg
Siden inngrepet ikke har noen medisinsk begrunnelse mener Vigen at det er naturlig om leger ønsker å reservere seg mot å gjennomføre det, men helse- og omsorgsministeren vil ikke innføre noen juridisk mulighet for reservasjon.

- Vi vil ikke foreslå en reservasjonsmulighet, men det er naturlig at inngrepene vil foregå ved noen få sykehus i landet, og jeg har tiltro til at sykehusene vil organisere seg slik at de legene som er i mot å utføre inngrepet vil få slippe det.

Må betale selv
Odden sier at de er fornøyd med at det vil innføres en egenandel som foreldrene må betale. Dette viser at det ikke er en prioritert oppgave mener han. Høie bekrefter at det vil bli en egenandel.

- Vi vil innføre en egenandel som foreldrene til barna må betale, men hvor mye det vil bli er ennå ikke bestemt.