Åpner for avtale-nei

Venstre-lederen mener regjeringen må være sikre på at Brasils president faktisk følger kravene i Mercosur-avtalen før saken sendes til Stortinget. Hvis ikke kan Venstre si nei.

TAR FORBEHOLD: Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun ikke ser noen grunn til at man bør inngå en slik handelsavtale dersom man ikke kan være sikker på at kravene som ligger i bunn blir fulgt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAR FORBEHOLD: Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun ikke ser noen grunn til at man bør inngå en slik handelsavtale dersom man ikke kan være sikker på at kravene som ligger i bunn blir fulgt. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Regjeringen har måttet tåle kritikk for valget om å inngå en handelsavtale med de såkalte Mercosur-landene, inkludert Brasil, samtidig som regnskogen i Amazonas brenner.

Venstre og KrF på Stortinget har sågar varslet at de kan stemme nei til avtalen deres egen regjering har vært med på å framforhandle sammen med de andre EFTA-landene.

Venstre-leder Trine Skei Grande vil heller ikke slå fast at Venstre bør si ja - og sier det fortsatt gjenstår arbeid med avtalen før den skal legges fram for Stortinget.

- Dette skal ikke ratifiseres før langt uti neste år i Stortinget, så vi er ikke i mål ennå med avtalen. Venstre vil gjerne ha handelsavtaler og er for handel mellom land, men Parisavtalen må holdes, avskogingen må stoppes, og urbefolkningen må tas vare på, og det er de tre punktene vi kommer til å forfølge, sier Venstre-lederen til Dagbladet.

Venstre-lederen er altså markant tydeligere enn det hennes nestleder, klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), har vært i å ta forbehold til avtalen.

Det til tross for at hun sitter i regjeringen som har vært med på å framforhandle den.

Klare krav

Skei Grande påpeker at innholdet i avtalen i seg selv er godt, fordi avtalen har bakt i seg klare krav fra regjeringens side på områdene hun nevner.

Spørsmålet er om disse kravene vil bli fulgt fra motpartens side. Avskogingen av regnskogen i Amazonas har som kjent eskalert etter Jair Bolsonaro ble president i landet i januar - og norske myndigheter har valgt å fryse midlene til Amazonas-fondet, etter årevis som fast giver.

DÅRLIG VALG?: Venstres leder Trine Skei Grande tror partiet kan motbevise målingene når valgdagen kommer. Her er hun i Dagbladets valgbod tirsdag. Vis mer

- Hvilken garanti har man for at Bolsonaro faktisk følger kravene i en sånn avtale?

- Nei, og det er det vi må bruke tida på før vi skal legge fram sak i Stortinget, hvordan vi skal forsikre oss om at disse kravene kommer inn, sier hun.

Vil vite at krav holdes

- Venstre på Stortinget har åpnet for å si nei til avtalen når den kommer til Stortinget?

- Hvis vi ikke klarer å nå kravene som er satt i avtalen, mener jeg at vi har liten grunn til å inngå en slik avtale, sier Venstre-lederen til Dagbladet.

- Du mener også at man må utsette å sende saken til Stortinget fram til man vet det?

- Man bør forsikre seg at kravene som er satt i avtalen blir holdt, sier hun, og viser til at avtalen nå skal gjennomgå juridisk vask i de ulike landene, før den sendes tilbake til regjeringen for behandling.

Først etter det, får Stortinget den framlagt som en sak, trolig ikke før neste høst.

Regjeringen har fått kritikk for timingen på avtaleinngåelsen, som blant annet SV har omtalt som en skandale.

Grillet av publikum

Saken ble også tema da Skei Grande ble spurt ut av publikum i Dagbladets valgbod tirsdag.

- Synes du virkelig at forrige uke var riktig tidspunkt å inngå en ny handelsavtale med Brasil, og kan det være aktuelt å reforhandle denne, eventuelt trekke seg fra den, i lys av situasjonen i Amazonas?, spurte en publikummer da.

- Det var ikke vi som inngikk avtalen, det var Bolsonaro som sa at "nå vil jeg inngå en avtale", og jeg vet ikke hvordan det kommer til å gå, regjeringa har ikke bestemt seg. Det fascinererende med avtalen som Bolsonaro prøvde å hype med å gå for den, er at det står at man skal ha god forvaltning av skogen sin, at man skal behandle urbefolkninga si bra, og at Parisavtalen skal nås, så enten har ikke Bolsonaro lest hele avtalen, ellers så mener han ikke at han er for den, sa Venstre-lederen da.

DELTE MENINGER: Dette mener folk på gata om Trine Skei Grande (V) få dager før kommunevalget 2019. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Hvis vi klarer å holde de tre tingene høyt er også jeg for en handelsavtale med Brasil, men da må vi sørge for at de tre tingene er ivaretatt, sa Skei Grande.

- Desperat dobbeltkommunikasjon

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) rister på hodet over det han omtaler som «desperat dobbeltkommunikasjon» fra Venstre.

- Elvestuen har gått ut og sagt at han ikke ser noe galt med avtalen. Næringsministeren har vært ute og forsvart avtalen og at Norge har inngått det. I det bildet er ikke det Skei Grande sier veldig troverdig, sier Haltbrekken.

- Her skjønner man at man har gått på en kjempetabbe, og hvis Skei Grande mener det hun sier, får hun gi beskjed til Venstres stortingsgruppe om at de skal si nei til avtalen når vi fremmer forslag om å stoppe den i Stortinget i høst, sier Haltbrekken.

SV har også fremmet forslag om at avtalen skal konsekvensutredes før den inngås.

De mener det er naivt å tro at Bolsonaro bryr seg om kravene i en avtale, og at kravene som stilles i avtalen uansett er altfor lite forpliktende.

Avventer signering

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til saken, og uttalelsene fra Skei Grande om at regjeringen ikke har bestemt seg.

SKOGBRANN I AMAZONAS: Brasils president Jair Bolsonaro blir beskyldt for ikke å ta grep. Presidenten på sin side hevder det er miljøorganisasjoner som står bak skogbrannene. Video: AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

I stedet får Dagbladet en epost fra statssekretær Magnus Thue (H) i samme departement:

- Det er riktig at avtalen ikke er signert ennå, og vil tidligst kunne signeres i desember eller januar. Vi er, som Skei Grande er inne på, veldig fornøyd med at avtalen innebærer forpliktelser knyttet til Parisavtalen, til ulovlig hogst og til bærekraftig landbruk. Når det gjelder situasjonen i Brasil så følger Norge den nøye, og vi har gitt klart uttrykk for våre synspunkter, sier Thue i eposten.

- Det vil tidligst komme en proposisjon om dette til Stortinget neste høst, og da vil Stortinget kunne ta stilling til alle sider ved avtalen. Det er en lang tradisjon for at handelsavtaler vedtas av brede politiske flertall.