Donald Trump

Åpner for Biden

USAs president, Donald Trump, nekter fortsatt å erkjenne valgnederlaget. Men nå går han omsider med på å starte den formelle maktoverføringen til valgvinneren Joe Biden.

OPPTATT: Mye tyder på at tiden fram mot 20. januar 2021, når Joe Biden skal ta over som president, blir alt annet enn rolige. Donald Trump gjør store endringer. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Mer enn to uker etter at den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden ble utropt til vinner av valget 3. november, går USAs president, Donald Trump, endelig med på å starte den formelle overføringen av makt til Biden. Men han nekter fortsatt å erkjenne nederlaget.

Mandag ettermiddag lokal tid fikk Biden endelig beskjeden fra General Services Administration (GSA) om at de er klare til å begynne den formelle overgangsprosessen fra Trump-administrasjonen, melder CNN.

Fikk brev

Det går fram av et brev sjefen for GSA, Emily Murphy, har sendt. Murphy, som er utnevnt av Trump, har inntil i dag nektet å signere de nødvendige tillatelsene, som gir Biden tilgang på en del ressurser han kan bruke i overgangsfasen.

Det er det føderale organet General Services Administration (GSA) som erklærer en vinner av valget. Vanligvis skjer ikke det før den tapende kandidaten har erkjent nederlag, noe president Donald Trump stadig nekter å gjøre.

Murphy har vært under et massivt press for å signere ettersom Biden ble utropt til vinner for over to uker siden av alle de store nyhetsmediene i USA. Dette samtidig som Trump har kommet med anklager uten noen form for dokumentasjon om at valget er blitt stjålet fra ham gjennom omfattende valgfusk.

- Ikke presset

- Vær så snill og vit at jeg kom til min beslutning uavhengig, basert på loven og tilgjengelige fakta. Jeg ble aldri direkte eller indirekte presset av noen fra regjeringen - inkludert de som jobber i Det hvite hus eller GSA - med tanke på substansen eller timingen i min beslutning. For å være tydelig: Jeg fikk ingen direksjoner om å forsinke min beslutning, skriver Murphy i brevet.

VIL JOBBE: Joe Biden har startet overgangen til å ta over som president, men han mangler informasjon Donald Trump. Video: AP Vis mer

Beslutningen fra Murphy ble offentlig kjent kort tid etter at vippestaten Michigan besluttet å ratifisere sine stemmer og konkluderte med Biden har vunnet delstaten med over 150.000 stemmer.

Brevet signaliserer at Murphy formelt har godkjent Bidens valgseier og at den formelle maktoverføringen nå kan begynne. Vanligvis er denne beslutningen en byråkratisk handling som ikke får særlig oppmerksomhet. Beslutningen fra Murphy betyr at Trump-admininstrasjonens medarbeidere kan begynne å koordinere med Biden-administrasjonens innkommende folk. Det gir også Biden tilgang på millioner av offentlige dollar han kan bruke på overgangen.

Støtter

Trump selv erkjenner fortsatt ikke nederlaget, men på Twitter sier han at han støtter Murphys beslutning, og at han har bedt sine medarbeidere om å starte maktoverføringen. Samtidig hevder han fortsatt at han vil vinne kampen.

- Jeg vil takke Emily Murphy hos GSA for hennes stødige dedikasjon og lojalitet til landet vårt. Hun har blitt trakassert, truet og misbrukt - og jeg ønsker ikke å se det skje med henne, hennes familie eller ansatte hos GSA. Vår sak fortsetter STERKT, vil vil fortsette den gode kampen, og jeg tror vi vil vinne fram! Uansett, til det beste for landet vårt, anbefaler jeg Emily at hennes team gjør det som trengs å gjøres med hensyn til de første protokollene. Og jeg har bedt mitt team om å gjøre det samme, skriver USAs avtroppende president, Donald Trump, på Twitter.

- Nødvendig

Biden selv mener beslutningen fra Murphy er et helt nødvendig steg.

- GSA-sjefen har konstatert at kommende president Joe Biden og kommende visepresident Kamala Harris er de tilsynelatende vinnerne av valget. Dette gir den innkommende administrasjonen ressurser og støtte som er nødvendig for å gjennomføre en myk og fredelig overføring av makt. Det er behov for dagens beslutning for å takle utfordringene landet står overfor inkludert å få pandemien under kontroll og økonomien vår tilbake på rett spor, skriver Biden-kampanjen i en uttalelse.

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer

De varsler at de vil bruke de nærmeste dagene på å møte medarbeidere i føderale institusjoner for å diskutere pandemien og nasjonal sikkerhet.

Biden er for lengst i full gang med å bygge opp sin administrasjon, men har hittil ikke fått tilgang på viktig informasjon fra Trump-administrasjonen.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer