Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner for dykkerløsning

Regjeringen følger opp Strasbourg-dommen, opplyser Siv Jensen.

STØTTESPILLEREN: Finansminister Siv Jensen har støttet pionerdykkernes kamp for rettferdighet helt siden hun som ung stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet tok initiativet til gransking våren 2000. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
STØTTESPILLEREN: Finansminister Siv Jensen har støttet pionerdykkernes kamp for rettferdighet helt siden hun som ung stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet tok initiativet til gransking våren 2000. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp-lederen forteller at hun rent personlig er glad for at pionerdykkerne fikk gjennomslag i Strasbourg.

- Jeg har latt meg berøre av den historien som pionerdykkerne har fortalt. Derfor er jeg glad for at vi gjennom de siste årene har fått på plass erstatningsordninger som tross alt er en anerkjennelse.

- Så er det mange som ikke er fornøyd og som vil ha litt mer. Det er en problemstilling regjeringen da må diskutere, sier finansminister Siv Jensen.

Finne løsning - Plassering av ansvar har vært viktig å få slått fast for dykkerne?

- Derfor er det viktig at regjeringen diskuterer nøye gjennom i forhold til de ordningene som allerede er iverksatt.

- Vi må se det i lys av EMD-dommen som nettopp er falt og vi må vurdere helheten i det. Men det gjør vi. Regjeringen har ambisjoner om å finne en løsning.

- En løsning som innebærer penger?

- Regjeringen må drøfte gjennom alle sidene ved dette. Så vil vi komme tilbake så fort som overhodet mulig, sier Jensen.

Hun presiserer at hun som finansminister ikke har det konstitusjonelle ansvaret.

Det har arbeidsminister Robert Eriksson, som sier til Dagbladet at han deler partilederens ambisjon.

- Dykkersaken har versert i systemet i 18 år. Frp har støtet dykkerne hele veien. Jeg ber nå om forståelse for at vi får tid på oss til å vurdere ulike løsninger i en såpass komplisert sak, sier Eriksson.

Dykker-aksept Henning Haug, leder for Offshoredykkerunionen, er fornøyd med signalene fra Frp-statsrådene.

- Vi aksepterer at regjeringen trenger litt tid.

- Men vi håper at Fremskrittspartiet fortsatt støtter oss, slik de har gjort hele veien, og at de får med seg Høyre for å få satt en verdig sluttstrek for de skadde pionerdykkerne, sier Haug.

- Det var jo Siv Jensen selv som leverte Dok8-forslaget som banet vei for pionerdykkersaken i Stortinget. Det er vi henne og Frp evig takknemlige for, sier ODU-lederen.

Frp pådriver Allerede i april 2000 tok Siv Jensen initiativet til gransking av pionerdykkernes skjebne.

- Fremskrittspartiet har vært den politiske brekkstangen som førte til at pionerdykkerne fikk en erstatningsordning, sier Siv Jensen.

Hun poengterer at Frp var del av et politisk mindretall som mente at pionerdykkerne burde kommet enda bedre ut.

- Men vi har i hvert fall hele tiden vært en pådriver. Hadde ikke vi gjort det i opposisjon i Stortinget, så hadde det neppe skjedd noen ting. Vi bidro til at dykkerne har fått den anerkjennelsen de fortjener for innsatsen.

- Det har de takket oss for mange, mange ganger. Så er spørsmålet: Er det da mulig å gjøre mer? Det må vi nå diskutere, sier Siv Jensen.

Venter på svar - Vi har skrevet til staten ved regjeringsadvokaten og bedt om et møte for å bli orientert om hvordan de tenker å følge opp Strasbourg-dommen, men har foreløpig ikke fått svar, sier LO-advokat Katrine Hellum-Lilleengen til Dagbladet.

Hun opplyser at nordsjødykkerne har frist til 5. juni på å begjære gjenåpning av Høyesterettssaken, som de tapte i 2009.

- Vi håper selvsagt på en løsning med staten så fort som mulig og mener Strasbourg-dommen gir grunnlag for ytterligere erstatning for tapt arbeidsfortjeneste som følge av de helseskader dykkerne pådro seg på dypet, sier LO-advokaten.