Coronaviruset:

Åpner for en tredje vaksinedose

I Sverige diskuteres det nå om helsepersonell, som foreløpig bare har fått den første dosen av AstraZeneca, totalt skal få tre doser coronavaksine.

STATSEPIDEMIOLOG: Anders Tegnell forteller at de svenske myndighetene avventer studier om det er mulig å bytte vaksine mellom den første og den andre dosen. Foto: Claudio Brescani / TT / AFP / NTB
STATSEPIDEMIOLOG: Anders Tegnell forteller at de svenske myndighetene avventer studier om det er mulig å bytte vaksine mellom den første og den andre dosen. Foto: Claudio Brescani / TT / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag bekreftet EUs legemiddelverk EMA at det er en mulig forbindelse mellom AstraZenecas vaksine og sjeldne blodpropper.

Blodpropper og et lavt antall blodplater bør derfor føres opp som en svært sjelden bivirkning av AstraZeneca-vaksinen, mener EMA, som likevel anbefaler fortsatt bruk.

I Sverige ble vaksineringen med AstraZenecas coronavaksine gjenopptatt for personer over 65 år i slutten av mars, men for yngre personer anbefales det fortsatt pause.

ASTRAZENECA: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, mener det er viktig at man får tid til å vurdere AstraZeneca-vaksinen. Video: Dagbladet. Vis mer

- En tredje dose

Nå diskuteres det mulige løsninger for dem som så langt bare har fått én dose av denne vaksinen i landet.

Under et pressemøte i går sa statsepidemiolog Anders Tegnell at myndighetene avventer studier om det er mulig å bytte vaksine mellom den første og den andre dosen.

- Problemet da kan være at man ikke får den beskyttelsen man trenger, og at man da kan trenge en tredje dose, sier Tegnell til Sveriges Radio.

- Umiddelbart tenker jeg ikke at man skal bytte vaksine mellom dose en eller to. På sikt kan det imidlertid godt tenkes å gi en tredje oppfølgingsdose av en annen vaksine. Det kan til og med være en fordel å gjøre det, fortsetter statsepidemiologen.

Blant personer som arbeider i det svenske helsevesenet har rundt 120 000 personer fått den første dosen av coronavaksinen, ifølge Aftonbladet, som skriver at mange av dem har fått AstraZenecas vaksine, og fortsatt venter på dose to for at vaksinen skal få maksimal effekt.

Nytt blodpropptilfelle

Denne uka ble et nytt blodpropp-tilfelle knyttet til AstraZeneca i Sverige, etter at en svensk kvinne i 60-årene fikk påvist blodpropp og et lavt antall blodplater etter å ha fått vaksinen.

Kvinnen er innlagt på sykehus og er på bedringens vei, ifølge det svenske legemiddelverket.

Tilfellet er det tredje knyttet til denne vaksinen i Sverige og ble meldt onsdag.

130 000 i Norge

I Norge er det meldt om fire personer som har mistet livet av blodpropp etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen. Norge satte vaksinen på pause 11. mars.

Rundt 130 000 har fått første dose av AstraZeneca-vaksinen i Norge.

Både Legemiddelverket og Helsedirektoratet anser det som en god løsning at disse blir tilbudt dose to av en annen vaksine - dersom AstraZeneca skrotes.

- Man må være klar over at det ikke er gjort noen store undersøkelser på å kombinere vaksiner, men vi mener det er lite risiko for at dette skal medføre uventede bivirkninger eller problemer. Dette er nå ting som vurderes av FHI, før de skal komme med en avgjørelse om AstraZeneca, sa medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagbladet i forrige uke.

Undersøkelsessak

I ettermiddag ble det kjent at EMAs bivirkningskomité har opprettet en undersøkelsessak for å ta for meldinger om blodpropptilfeller hos personer som har mottatt Janssens vaksine.

Det dreier seg om totalt fire meldte tilfeller.

Vaksinen er så langt ikke tatt i bruk i Norge. Den første leveransen til Norge er ventet i uke 16.

Vaksineekspert Gunnveig Grødeland har tidligere sagt til Dagbladet at hun anser det som en mulighet at de antatte bivirkningene av AstraZenecas vaksine skyldes en teknologi som er felles for AstraZeneca, Janssen og Sputnik, og at de antatte problemene derfor kan gjelde alle såkalte «adenovirale vektorvaksiner».

Hun understreket imidlertid at ingenting er sikkert, og at man ikke har sikkert kunnskap om mekanismene som forårsaker de antatte bivirkningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer