HUN ELLER HAN?: Det skal nå bli mulig for foreldre i Tyskland å registrere barnet sitt som interseksuell der kjønnet er usikkert ved fødselen. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix.
HUN ELLER HAN?: Det skal nå bli mulig for foreldre i Tyskland å registrere barnet sitt som interseksuell der kjønnet er usikkert ved fødselen. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB Scanpix.Vis mer

Åpner for et tredje kjønn, som første i Europa

Tyskland innfører på fredag interseksuell som eget kjønn på fødselsattester og i pass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På fredag vil Tyskland bli det første landet i Europa som tillater nyfødte å bli registrert som verken gutt eller jente. Det skriver AFP.

Tyske foreldre vil nå få muligheten til å la være å krysse av i feltet som forteller om barnet er en gutt eller ei jente, noe som vil skape en kategori for ubestemt kjønn i det offentlige folkeregisteret.

- Dette vil være første gang loven erkjenner at det finnes mennesker som verken er menn eller kvinner, men personer som ikke passer inn under de tradisjonelle juridiske kategoriene, sier jusprofessor ved Universitetet i Bremen, Konstanze Plett til AFP.

Fjernet presset
Tanken bak endringen er å fjerne presset om at foreldrene må bestemme seg raskt for kjønnsoperasjoner på nyfødte, og samtidig forebygge at personer vokser opp under feil kjønn.

I dag har tyske pass enten en M for mann eller en F for kvinne. Ifølge en talsperson for innenriksdepartementet vil det snart være mulig å krysse av under X i kjønnsfeltet.

I Norge fødes det hvert år mellom 10-15 barn med så uklare kjønnskarakteristika at det oppstår tvil om barnets kjønn ved fødsel. Det vil si at man ut ifra de ytre kjønnsorganene ikke kan si om barnet er gutt eller jente, en medisinsk tilstand som kalles interseksualitet.

Fortsatt uklarheter Lovverket har fortsatt ikke tatt stilling til hvordan denne endringen vil påvirke giftemål eller partnerskap. I Tyskland er giftemål reservert for par av ulike kjønn, mens partnerskap er reservert for par med samme kjønn.

- Vi kommer til å ha medmennesker uten et registrert kjønn, som ikke kan bli tvunget inn i en kategori når det kommer til ulike sosiale kontekster, sier Plett.

Lovendringen skal ifølge talspersonen for innenriksdepartementet være rettet mot foreldre til nyfødte og ikke være tilstrekkelig til å løse de komplekse problemene til interseksuelle personer.

- Det er en nødvendighet at foreldre, lærere og leger blir informert om livene til interseksuelle personer, sier Lucie Veith, leder for en støttegruppe for interseksuelle i Tyskland.

Ikke først ute
Tyskland er ikke det første landet i verden som nå innfører en slik endring. Australia innførte i sommer nye retningslinjer som gjorde at personer kunne bli registrert som mann, kvinne eller interseksuell i pass.

New Zealand har også innført disse nye retningslinjene, mens Storbritannia, Portugal og Uruguay jobbe mot å la personer oppføre seg selv under et annet kjønn enn mann eller kvinne.

Troms Venstre uttalte i april at de vil ha tre kjønn i passet - M, K og X. Forslaget ble lagt fram på partiets landsmøte den gangen.

- Det er ikke alle som passer inn i i boksene «mann» eller «kvinne». Det gjør dagens lovgivning diskriminerende overfor dem det gjelder, sa fylkespartiets stortingskandidat Irene Dahl til Nordlys i vinter.