Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Strides om Tyrkias invasjon

Åpner for FN-løsning i Syria

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen fordømmer Tyrkias invasjon i Nord-Syria. Han er åpen det tyske forslaget om en internasjonal FN-styrt sikkerhetssone i området.

FORDØMMER TYRKIA: Forsvarsminister Frank Bakke-Jenen (H) deltar i dag og i morgen på forsvarsministermøtet i Nato. Det store temaet i dag er Tyrkia invasjon i Syria og hvordan situasjonen nå best kan løses. Den norske forsvarsministeren fordømmer Tyrkias invasjon i Nord-Syria og sier han er åpen for å vurdere det tyske forslaget om en FN-ledet sikkerhetssone der.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
FORDØMMER TYRKIA: Forsvarsminister Frank Bakke-Jenen (H) deltar i dag og i morgen på forsvarsministermøtet i Nato. Det store temaet i dag er Tyrkia invasjon i Syria og hvordan situasjonen nå best kan løses. Den norske forsvarsministeren fordømmer Tyrkias invasjon i Nord-Syria og sier han er åpen for å vurdere det tyske forslaget om en FN-ledet sikkerhetssone der.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

BRUSSEL (Dagbladet): Natos generalsekretær Jens Stoltenberg bekreftet på en pressekonferanse nå i kveld at uenigheten om Tyrkias invasjon av Nord-Syria kom til uttrykk på møtet. Flere europeiske land har uttrykt sterk fordømmelse av Tyrkias handlemåte.

Flere, blant dem Frankrikes president Emmanuel Macron, har kritisert USA hastige utmarsj fra Syria, som de allierte ble informert om «via en tweet».

Først besluttet USA å trekke sine styrker ut av Syria. Så invaderte Tyrkia Nord-Syria, og gikk til kamp mot kurdiske styrker som den USA-ledede koalisjonen hadde samarbeidet i kampen mot IS.

TYRKIA: Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, og NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, talte sammen i Tyrkia. Video: NATO Vis mer

Det er rapportert om stor brutalitet og store menneskelige lidelser. Nato-sjef Jens Stoltenberg sa i går at det er mindre vold og kamphandlinger etter at avtalen om våpenhvile ble inngått mellom USA og Tyrkia, men uttrykte fortsatt alvorlig bekymring for situasjonen.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil ikke si noe om USAs rolle, men er særdeles kritisk til Tyrkias invasjon.

Fordømmer Tyrkias invasjon

- Når det gjelder Tyrkia, er det en god del vi må få ryddet opp i. Det får vi ta internt i Nato. Situasjonen i Syria er veldig kompleks. Det kommer nå mange oppspill og initiativ, så det er greit å møtes her i Nato og diskutere hva som er mulig å realistisk å få til.

- Ble kurderne sviktet av USA?

- Det er en del av diskusjonen. Det aller viktigste med situasjonen i Syria, hvor det er mange spillere, er at de store, ansvarlige spillerne handler innenfor rammen av folkeretten og tar humanitære hensyn.

Vi har fordømt den tyrkiske invasjonen, for den forbedrer ikke, men forverrer situasjonen i regionen.

- Det mest alvorlige er at Tyrkia har invadert nabolandet og skapt en situasjon som forverret situasjonen. Vi har lenge vært i en koalisjon i kampen mot IS. Den situasjonen forverres nå, og det er min store bekymring.

- Passive vitner til invasjon

- Er det en fare for at IS allerede har styrket seg?

- Det er vanskelig å bedømme. Men det er i alle fall blitt en mye mer ustabil situasjon etter det som har skjedd, sier Bakke-Jensen.

Tyskland har vært blant de krasseste i kritikken av Tyrkas framferd i Syria.

Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer tok før forsvarsministermøtet til orde for en internasjonal sikkerhetssone i Nord-Syria.

Hun sa at hun har fått grønt lys fra statsminister Angela Merkel til å lufte planen for allierte under NATOs forsvarsministermøtet denne uka.

Kramp-Karrenbauer mener Europa passivt har vært vitne til at Tyrkia har rykket inn i nabolandet Syria, og mener at de øvrige NATO-landene nå må komme på banen.

- Spørsmålet er hvordan en internasjonalt kontrollert sikkerhetssone som involverer Tyrkia og Russland bør se ut, sier hun, ifølge NTB.

- Prisverdig initiativ

På spørsmål om hva Bakke-Jensen mener om det tyske initiativet, svarer han:

- Hun har foreslått et FN-initiativ, og det er et initiativ som bør diskuteres. Det er en stor militæroperasjon der og en stor flyktningkrise. Situasjonen er kompleks, involverer mange partnere, og det er så store menneskelige lidelser at det å bli enige et FN-engasjement kan være en vei å gå.

- Men det forutsetter at de spillerne som er i regionen, blir enige om det. Det å gjøres et stort politisk arbeid. Men det er et prisverdig initiativ som må diskuteres.

Russlands rolle

- Er det bekymringsfullt at Russland nå styrker seg i regionen?

- For oss er det aller viktigste at vi klarer å lage en eller annen slags samarbeidskonstellasjon som ivaretar folkeretten, med aktører som er villig til å være med på de spillereglene vi har laget etter andre verdenskrig.

- Russland, i den grad de er villige til å følge de spillereglene, kan være et pluss i en slik sammenheng. Men hvis man er inne som stormakt bare for å styrke seg selv, så er det et problem. Får se hva slags respons som kommer på FN-initiativet, sier Bakke-Jensen.

Bekreftet alvorlig uenighet

Nato-sjef Jens Stoltenberg sa på en pressekonferanse i kveld at Tyskland presenterte sitt forslag, og at det fikk tilslutning. Tysklands forsvarsminister har foreslått en FN-ledet sikkerhetssone i Nord-Syria.

Stoltenberg understreket at det ikke er noe forslag om en Nato-operasjon, men et initiativ til et internasjonalt engasjement. Det er dermed ikke ventet noen konklusjon om dette forslaget på forsvarsministermøtet i Brussel.

Stoltenberg sa imidlertid at han ønsker alle forslag til politisk løsning velkommen

Stoltenberg bekreftet at den sterke uenigheten om Tyrkias invasjon i Nord-Syria innad i Nato, kom til uttrykk på møtet.

- Det var en ærlig og åpen diskusjon. Det er nyttig, når det er ulike syn. at vi sitter rundt bordet. Men vi fokuserte på veien videre. Vi er enige om å bygge på at det nå er mindre vold, og at vi må finne fram til en politisk løsning, sa Stoltenberg.

Fortsetter kampen mot IS

Han sa at Nato-landene er enige om at Tyrkia har legitime sikkerhetsproblemer, men at det også er enighet om at resultatene som er oppnådd i kampen mot IS, ikke må settes på spill. Derfor er det enighet om at de Nato-alliertes kamp mot IS i regionen må fortsette,

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media